Paelja je klasičan španski specijalitet koji dolazi sa istočne mediteranske obale ove zemlje.
Ukusan i jednostavan za pripremu, najčešće se preporučuje za ležerne nedeljne ručkove uz porodicu, društvo i dobro belo vino.
Sastojci:
5 ili 6 pilećih karabatka sa kožom (uz ovo meso može se dodati i dimljena kobasica)
1,5 čaše pirinča za rižoto ili pilav (arborio) ili bilo koji pirinač kratkog zrna
maslinovo ulje
1 zreli paradajz
1 crni luk fino iseckan
2 čena belog luka
2 mesnate crvene paprike
1 šaka svežeg graška
so, biber
nekoliko vlasi šafrana
3,5 čaša pilećeg bujona
malo seckagog peršuna
limun iseckan na kriške
Priprema:
1. U plitkom, a širokom loncu zagrejati malo maslinovog ulja, pre nego što ulje počne da se puši, ispržiti piletinu koju ste začinili solju i biberom, po jedan minut na obe strane, tako da dobije zlatnu boju. Odložiti na tanjir pored i u tom istom ulju lagano pržiti crni luk i jedan paradajz koji ste pre oljuštili i iseckali. Pržiti luk i paradajz dok se ne karamelizuju (poprime blago braon boju i duboku aromu, luk ne sme da zagori!), zatim dodati malo tečnosti i izmešati sve sa iseckanim belim lukom…