Agavin sirup
Agavin sirup je prirodni zaslađivač koji se dobija iz Južno-američkog kaktusa. Često ga zovu „medena vodica“, jer ima blagi ukus i svetlu boju. Ređi je od meda, ali je slađi, pa ga kod kuvanja treba još manje nego meda. Agava sirup ima neobično niski glikemični indeks i praktično ne utiče na nivo šećera u krvi. Zbog toga je idealan za dijabetičare i preosjetljive na šećer.
Stevija – ekstrakt lišća biljke porodice Stevia
Stevija je najverovatnije najbolja alternativa šećeru. Dokazano je da stevija poboljšava rad štitne žlezde i celog organizma. Stevija ima lagano gorki okus, zbog čega ju neki ne vole. Kod kuvanja, potrebna je vrlo mala količina stevije – od ¼ do 1/32 od količine šećera (zavisi od vrste stevije koju koristite). Stevija je glavni neprijatelj karijesa i ima skoro 0 kalorija.
Goji bobice
Crveni dijamanti Himalaje sadrže složeni šećer, koji prema kliničkim istraživanjima uništava tumorske ćelije, poboljšava vid, bori se sa slobodnim radikalima u telu, jača jetru i pankreas.
Polisaharidi, koje sadrže goji bobice djelotvorni su kod mršavljenja, jačaju metabolizam i daju prirodnu slatkoću, koja savršeno zamenjuje šećer.
Izvor: Alternativa za vas