najprljaviji deo tela
najprljaviji deo tela

Jedno od najprljavijih mesta je centar ljudskog tela, u kojem je pronađen neverovatan broj mikroorganizama, od kojih čak 662 vrste istraživači nisu mogli da svrstaju u poznate sojeve, što znači da je gotovo polovina mikroba koji žive u pupku zapravo naučno otkriće.

Ako ste mislili da su mesta na kojima žive bakterije vaša WC šolja, tastatura, radni sto ili mobilni telefon, koji vrvi od opasnih nevidljivih stanovnika, kako je pokazalo jedno od nedavnih istraživanja, onda će vas iznenaditi podatak da je jedno od najprljavijih mesta zapravo centar vašeg tela – pupak, piše Press online.

Studija zanimljivog imena „Bioraznolikost pupka” pronašla je više od 1.400 sojeva različitih bakterija u 95 briseva pupka. Od navedene brojke bakterija, čak 662 istraživači nisu mogli da svrstaju u poznate vrste, što znači da je gotovo polovina mikroba koji žive u pupku zapravo naučno otkriće, pojasnio je vođa eksperimenta Jiri Hulcr sa Univerziteta Severna Karolina.

reklame

Iako možda zvuči pomalo čudno pričati o pupku na taj način, ovaj projekat je otkrio koliko malo znamo o raznolikosti bakterija i samom pupku.

– Biolozi jednostavno nisu otkrili sva mesta u kojima bi bakterije mogle da žive i upravo zato dolazimo do zapanjujućeg broja novih vrsta. Ovo istraživanje može da se uporedi s dolaskom evropskih istraživača u Afriku i prvi pogled na slona, za kojeg do tada nisu znali da postoji – zaključio je Hulcr.

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.