Sada, kada su slave već uveliko u jeku, odlučila sam da se obratim svim ‘mrzovoljnim domaćicama’ i podsetim ih kako se, barem u danima slave, obavlja taj žesnki deo posla.
Drage moje domaćice,
Obeležavanje krsne slave jedan je od najvažniji datuma u Srba. Nije važno koja slava je u pitanju, svaka je svakome podjednako važna – onima koji je obeležavaju važno je da tog dana budu dobri i časni domaćini, dok oni koji na slave odlaze obeležavaju ”crveno slovo” onako kako su godinama učili od svojih predaka.
Pripremanje harne, sređvanje kuće i dobro raspoloženje uvek su najvažniji faktori tih dana kada je slavska sveća upaljena u čast zaštitnika kuće koja slavi slavu.
1. Dobrog raspoloženja ne bi trebalo da manjka. Da li je tu duhoviti domaćin ili večito ”opičen” kum, čije prisustvo cele godine žejno iščekujete, nije važno. Bitno je da je dom ispunjen srećom, smehom i najboljim prijateljima.
2. Sređivanje kuće se podrazumeva, a domaćica je ta koja povuče najdeblji kraj. Ako ima ćerke, posao joj je duplo lakši, ali svakako se zna – dva dana pred slavu, i tri dana posle slave sređivanje ne može da ne bude najvažniji posao.
3. Ono što iz godine u godinu počinje da ”manjka” jeste pripremanje hrane. Čast izuzecima, ženama koje i dalje, možda u godinama, svojeručno pripreme trpezu za skoro 50 duša (sve to varira u zavisnosti koliko gostiju zovete, ali uvek računajte i drugare svoje dece. Ovo je neki maksimum). Defilovanje tolikog broja ljudi svake godine nije mala stavka. Međutim, ono što je poslednjih godina postala moda, a mnogi bi vam zamerili da im nije neprijatno, jeste što ”novopečene domaćice” neće više da spremaju. Opet, čast izuzecima…