Neobično poreklo svadbenih običaja
Neobično poreklo svadbenih običaja

Neobično poreklo svadbenih običaja: Svadbeni običaji, kojih se mnogi parovi pridržavaju, a koje povezujemo s ljubavlju, prijateljstvom i zabavom – zapravo imaju praktične korene. Znate li otkuda potiču neki od najčešćih svadbenih običaja?

 

Najava venčanja

Ovaj običaj, koji se zadržao do današnjih dana, zahtevao je od para zvaničnu, pisanu najavu venčanja. Cilj ovakve najave bio je da se porodice uvere da mladenci nisu – u rodu.

Otac predaje mladu

reklame

Venčanja su nekada bila poslovne transakcije, pa je u tom smislu otac mladu pratio do oltara kako bi “vlasništvo” predao mladoženji. Romantično?!

Neobično poreklo svadbenih običaja
Neobično poreklo svadbenih običaja

Momačko veče

Ovakve su zabave u početku organizovali spartanski vojnici, a radilo se o svečanosti kojom se opraštalo od samačkog života.

Uloga kuma

Iako danas mladoženja za kuma najčešće bira svog najboljeg prijatelja, u početku se radilo manje o kvalitetu prijateljstva, a više o veštini mačevanja. Naime, u nekim je slučajevima mladoženji bila potrebna i oružana pomoć.

Ceremonija obreda

Mlada tokom obreda stoji s leve strane, jer je mladoženji bila potrebna slobodna desna ruka, u slučaju da treba odbraniti buduću suprugu od ostalih, razočaranih prosaca.

(nastavak na sledećoj strani)

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.