Kuhinje starih beogradskih kafana
U želji da se pozovu turisti i istakne lepota prestonice, kafane su istovremeno bile i kafei i restorani. Ogroman napor je uložen u sve ovo, gazde, kafedžije i trgovci su pratili potražnju i navike ne samo naših ljudi, stalnih gostiju, već ponajviše stranaca koji su malo-malo dolazili poslom u Beograd.
Ko je god hteo da proba srpsku kuhinju, ali i evropske specijalitete, imao je veliki izbor. Srpska jela mogli su probati u kafanama Leskovčanin (danas Dom vojske) tada sa najvećom terasom u gradu; u kafanama Miško, Mladi varvarin, Tri seljaka, Toplica, Trandafilović. Ove su kafane nudile i muziku sa orkestrima i ciganskim pevačicama i svaka je napolju imala “parkirano taksi vozilo” – upregnutog konja u malu čezu.
U centru grada je moglo da se pojede i popije i koje evropsko jelo i piće u Restoranu Kneza Mihaila. Specijalitete od morskih riba i dalmatinska vina nudili su u ulici Kraljice Natalije u Dva ribara i Parobrodskoj restoraciji u Sava Mali. Na pristaništu su se služili obroci od rečne ribe iz Save i Dunava. Za ljude koji su uživali u francuskoj kujni postajala je kafana Mali Pariz u Birčaninovoj.
dnevno.rs