VREME

Većini ljudi se čini da svaki sledeći mesec prolazi brže od prethodnog.

Kada dođe vreme praznika čini se kao da je došlo prerano, deca nam rastu pred očima kao iz vode, vikend ni ne počne, a već je Ponedeljak…

Svi satovi slede istu simetriju od 12 sati po 60 minuta, ali studije ipak ukazuju da vreme svi ne doživljavamo na isti način.

reklame

Mi vreme ne doživljavamo neposredno, svojim čulima, već prolaznost vremena opažamo preko opažanja drugih stvari.
Ali kako?

Starenjem se stiče osećaj da vreme ubrzava. Studije pokazuju da biološke promene u našem telu do kojih dolazi prilikom starenja, utiču na naš unutrašnji sat.

Neki od psihologa smatraju da starenjem doživljavamo sve manje emotivnih i uzbudljivih iskustava – kao što je prvi poljubac, prvo daleko putovanje ili prvo slamanje srca.

Takva iskustva su upečatljiva, lako se pamte i dovode do bolje procene vremena.

Mnogi od nas se prepuštaju navikama. Život prepuštaju “autopilotu” i obavljaju svakodnevne poslove po automatizmu, dok im je um okupiran nečim drugim.

Ukoliko osoba dugo živi na jednom mestu ili se dugo bavi istim poslom, onda je doživljavanje nečeg novog sve ređe. Samim tim se čini da je vreme proletelo. Da smo godine proveli kao u nekakvom snu.

Naš instinkt je usmeren ka očuvanju energije, što najčešće i činimo, pa svoj život prepuštamo automatskom upravljanju onda kad on postane predvidljiv.

Nažalost, ova sačuvana energija često se koristi za brigu, samoanaliziranje, preispitivanje odluka, sumnju i slične stvari koje mogu biti poprilično stresne.

Ovakvim ponašanjem se stvara utisak da se život ubrzava.

VREME

Takođe, mi na specifičan način percipiramo neke velike događaje u životu. – Često smo skloni da održavamo veze s davnom prošlošću, kao sa svojom sadašnjošću. To nas sprečava da zaista sagledamo koliko je vremena prošlo.

Ta spoznaja, kada jednom nastupi, može biti veoma šokantna, a samim time može delovati kao da je deo vremena nestao.

VREME

Kako da preokrenemo ovo “ubrzanje veremena”?

Šta da učinimo kako opet ne bismo pred kraj godine panično razmišljali o vremenu koje je nestalo, isparilo, prošlo…

PROBUDITE SE!

Možete započeti tako što ćete u stvarima početi da tražite njihovu lepotu.

Osećaji koje doživimo kad naiđemo na nešto što nas nadahnjuje ili transformiše proširuju percipiranje vremena, jer ulivaju strahopoštovanje.

Uživajte u sadašnjem trenutku umesto da stalno razmišljate, analizirate, odlučujete…

Potrudite se da oslobodite neke od svojih misli dok uživate u svakom trenutku i u svakom okruženju.

Ograničite „multitasking“ – istovremeno obavljanje nekoliko poslova.

To zauzima više mentalnih resursa, zbog čega osoba na kraju ima manje energije za stvaranje novih uspomena, što dugoročno uzrokuje manju produktivnost i osećaj da nema dovoljno vremena u jednom danu.

Stalno budite u potrazi za novim iskustvima.

Nova iskustva predstavljaju veći izazov za um, često nas uključuju i na emocionalan način i zahtevaju da se koncentrišemo na sadašnji trenutak.

altertv.org

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.