Naučnici tvrde da je prevara moguća i u srećnoj vezi, i to iz ovih razloga, zato dobro pazite

0
1610
Naučnici tvrde da je prevara moguća i u srećnoj vezi, i to iz ovih razloga, zato dobro pazite

Prema naučnim istraživanjima oko 25 posto muškaraca i 14 posto žena načinilo je preljubu barem jednom u životu. Skloni smo verovanju da do ovog postotka dovodi nesređen i zapostavljen odnos u vezi ili braku.

Međutim, stručnjaci za emotivne odnose opovrgavaju ovaj stav i tvrde da su i srećne emotivne veze podjednako podložne preljubi kao i nesrećne.

Esther Perel, poznata belgijska psihoterapeutkinja napisala je knjigu “The State of Affairs” u kojoj je fenomenu preljube pristupila iz tri različite perspektive:

Esther tvrdi da nisu sve preljube simptom problematičnih veza ili braka, kao i da ih ne uzrokuju uvek problematični ljudi. Vrlo često osobe koje su započele aferu tvrde da prema svom emotivnom partneru i dalje gaje jake emocije, pa čak i ljubav.

Kao jedan od glavnih uzroka prevare ona navodi otuđenje u vezi, naročito kod supružnika sa decom. Iako živimo u jako stresnom vremenu, u kome je sve više vremena potrošeno na posao i decu, prema svom emotivnom partneru imamo obavezu i dužni smo da mu posvetimo pažnju. I dok smo sve više opterećeni poslom i svakodnevnim obavezama partnera zapostavljamo, ali zato od njega sve više očekujemo. Da bi se predupredio porast preljube, potrebno je promeniti ovaj model ponašanja.

Pročitajte i  Želiš da se javiš bivšem? Prvo razmotri ovih 6 stavki pa mu tek onda pošalji poruku

Ponekad je preljuba način da jedan od partnera izbegne nametnuti i započne život koji za sebe želi. Za nekog kome je u životu potreban izazov veza može postati suviše monotona. Takvim ljudima potrebna je vrsta izazova i impulsivnosti kako bi se osećali živim.

Mogu li veza i brak opstati nakon preljube? Ukoliko pitate stručnjake, oni jednoglasno kažu: da!

Kriza će ponekad uništiti vezu koja je izgubila svoj potencijal i ljudi će iskoristiti povoljnu priliku da iz takvog odnosa izađu. Pa ipak, ukoliko je ljubav jaka, sama sumnja na moguću preljubu trgnuće partnera iz kolotečine. Svest o mogućstvu da voljena osoba bude izgubljena probudiće ih iz stanja ušuškanosti i daće sve od sebe da zagašenu ljubav ponovo rasplamsaju, a svoj odnos sačuvaju od definitivnog kraha.

lepotaizdravlje.rs