Svi oni ostaci povrća i voća koje vi izdvojite za bacanje ne pripadaju u smeću. Puni su vitamina i super ukusa, zato je korisno da naučite kako da ih iskoristite.
Većina ovih predloga neće vam uzeti mnogo vremena, a mogu vam pomoći da uštedite i da stvarate manje otpada, Lifepress Magazin
Voće
Organsko voće i povrće je u suštini 100 odsto iskoristivo. Citrusi (limun, limete, pomorandže, grejpfrut), koje vrlo često koristimo možemo iskoristiti na mnoštvo načina. Ekstrakt citrusa u prahu je odličan dodatak keksu i kolačima. A, pravi se sasvim jednostavno. Narendate koricu (dobro opranu i očišćenu) nekog citrusnog voća i ostavite na papir da se suši 3 do 4 dana. Kada korica bude u potpunosti suva, samo je sameljite u blenderu. Taj prah možete mešati sa šećerom da biste dobili super mirisne ukuse za kolače. A prah od limunove korice odlično se slaže sa mlevenim biberom – fenomenalan je začin za pečenja.
Kada iscedite limun ili oljuštite pomorandžu, koru nikada ne bacajte, samo je slažite u vrećice i stavljajte u zamrzivač. Možete zamrznuti i celi limun – posle ga je mnogo lakše narendati.
Kore možete potapati i u ulje, med ili sirće. Ako ih stavljate u maslinovo ulje najpre ih morate usitniti i malo izgnječiti tučkom u avanu, pa ostaviti u teglici sa uljem 6 sati pre proceđivanja. U medu ili sirćetu ih ostavljajte što duže – dok ne dobijete željeni ukus, pa posle samo odstranite kore.
Povrće
Od ostataka povrća možete napraviti bujone. U ove supe možete dodavti i sveže začinsko bilje ili ostatke tvrdog sira.
Čišćenje
Tu je posebno limun na prvom mestu. Uz sirće, so i sodu bikrabonu on je vladar čistih kuhinja i kupatila. Mesta koja su prljava ili na kojima se uhvatili ostaci kamenca i vode možete očistiti ako poprskate solju ili sodom bikarbonom i oribate isceđenim polovinama limuna.
Kore od nara su odlične za farbanje odeće. U posudu od nerđajućeg čelika stavite vruću vodu i kore nara. Ostavite da odstoji preko noći. Sledeći dan stavite tu mešavinu da krčka kratko na šporetu, pa uklonite kore i stavite mokru takninu. Ostavite da krčka sat vremena, pa sklonite i ostavite tkaninu u toj boji preko noći Sledeći dan izvadite iz šerpe i isperite u hladnoj vodi.