NARODNA VEROVANJA

NARODNA VEROVANJA O DANU ROĐENJA: Dani u nedelji od davnina veruje naš narod nisu isti, neki su srećni, neki nesrećni, drugi dobri, a neki loši…

Svaki dan u nedelji u srpskom narodu ima mnogobrojna značenja. Ima “dobrih” i “loših” dana, pa i deca rođena na ovaj ili onaj dan dobijaju “srećna” ili “nesrećna” znamenja. Evo šta dan rođenja, prema narodnim verovanjima, govori o vašem životu.

Dani u nedelji, od davnina veruje naš narod, nisu isti. Neki su srećni, neki nesrećni. Neki su “dobri”, a neki “loši”. Nekim danima treba izbegavati određene poslove, dok drugima ne valja podići ništa “teže od kašike”. Zašto bi se inače i govorilo “crni petak”, “čestita nedelja”, “luda sreda” …

reklame

Evo šta dan rođenja, prema narodnim verovanjima, govori o vašem životu:

Ponedeljak

Ponedeljak je prvi dan u nedelji i smatra se ujedno i najsrećnijim. Kaže se da će dete koje se rodi u ponedeljak imati dug i uspešan život. Kako tada počinje nova nedelja, ovaj dan je idealan za otpočinjanje poslova svih vrsta. Bog je počeo stvaranje sveta u ponedeljak, pa je i zato dobro da čovek započne kakav značajan poduhvat upravo tog dana, veruje se kod nas.

Kad je muskarac zaljubljen a krije: 6 znakova da on za tebe živi

Utorak

Drugi dan u nedelji smatra se najnesrećnijim danom, pa i ljudi rođeni tada neće imati lak život. U utorak, kaže predanje, i vukovi čuvaju krzno više nego drugih dana. Na ovaj dan ne valja otpočinjati nikakav posao, jer je baksuzan, pa će i posao ići po zlu i neće se dobro završiti. Jedna narodna izreka kaže: “Od svega me majka sačuvala sem od žice devetog utorka” oslikava koliko je ovaj dan negativan u srpskom narodnom verovanju. U prilog ovome govore i “posebni” utorci zabeleženi u narodnom kalendaru – Deveti utorak, Pasiji utorak, Crni utorak.

…nastavak na sledećoj stranici…

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.