Da za veliki praznik ne biste ostali sa gomilom popucalih jaja neupotrebljivih za farbanje, saznajte šta treba da izbegavate.
Nema velike filozofije u pripremi kuvanih jaja, ipak ove greške u spremanju mogu da pokvare sveopšti utisak o ovoj namirnici, piše Stvarukusa.rs.
Korišćenje pogrešne šerpe
Nikako ne pokušavajte da skuvate više jaja u maloj šerpi. Osim što se neka neće dobro skuvati, druga mogu da popucaju pod pritiskom.
Ne stavljajte sirova jaja u proključalu vodu
Ako mislite da ćete tako skratiti proces kuvanja, varate se. Pravilo je da jaja uvek kuvate u hladnoj vodi. Tako će temperatura podjednako rasti, jaja će se ravnomerno skuvati i neće pući.
Ne kuvajte sveža jaja
Tvrdo kuvana jaja mogu biti nezgodna za ljuštenje. Što su jaja starija, to će se lakše skidati ljuska sa njih.
Prekuvana jaja
Ovo može svakome da se desi, ali ukoliko ne želite da dobijete jaje koje izgleda nejestivo onda nikako nemojte da ga kuvate duže od 10 minuta.
Posle kuvanja operite jaja u hladnoj vodi
Kod jaja, ali i drugih namirnica proces kuvanja ne prestaje onog momenta kada sklonite šerpu sa šporeta. Ukoliko ne želite da prekuvate jaja, operite ih u hladnoj vodi odmah posle kuvanja.
stil.kurir.rs