Najpopularnija ženska imena u Srbiji u proteklih 70 godina: Najviše ima Milica, Jelena, Marija, ali...

Ženska imena kao što su Radmila i slobodanka ubedljivo su bila na tronu popularnosti u predratnim godinama. Kako godine odmiču roditelji se sve više odlučuju za imena Ljiljana, Slavica i Snežana, a potpuni “bum” 80-ih godina pravi ime Jelena koje je bilo popularno gotovo čitavu deceniju.

Danas u Srbiji najviše ima Milica, Jelena, Marija, Mirjana i Dragana, a pogledajte da li je vaše ime, i kada, bilo u zenitu popularnosti među mamama i tatama u Srbiji.

Najpoplularnija ženska imena u periodu 1931-1941.

U periodu pre početka Drugog svetskog rata ubedljivo najpopularnije ženskp ime bilo je Radmila i tako su se zvale devojčice i žene uglavnom u zapadnoj i centralnoj Srbiji. Ime Marija bilo je najčešće u Vojvodini dok su nešto ređe bila zastupljena imena Milica, Ljubica i Vera.

reklame

Najpopularnija ženska imena u Srbiji u proteklih 70 godina: Najviše ima Milica, Jelena, Marija, ali...

Najpoplularnija ženska imena u periodu 1941-1950.

U posleratnim godinama popularnost imena Radmila lagano opada, pa se roditelji sve češće odlučuju da svojim devojčicama daju imena kao što su Ljiljana, Dragana, Milena, Nada. Marija i dalje ima najviše u Vojvodini, a u južnoj Srbij sve češće je ime Mirjana.

 

Najpoplularnija ženska imena u periodu 1951-1960.

Ono što se kao zanimljivost beleži u narednih deset godina jeste učestalost imena Slavica pa je tako u Vranju tih godina to ime bilo jako popularno. Ljuljana je ime koje je, kao i prethodne decenije bilo zastupljeno u Beogradu i okolini a u Vojvodini se sve više obraća pažnja i na ime Dragica.

Najpoplularnija ženska imena u periodu 1961-1970.

Do 70-ih godina ubedljivo najpopularnije žensko ime bilo je Snežana, a tih godina sve više devojčica dobija imena Vesna i Slađana.

Najpoplularnija ženska imena u periodu 1971-1980.

Ime Jelena penje se na tron najpopularnijih ženskih imena 80-ih godina a u tom periodu značajnije se koristi i ime Dragana. Polako svoju popularnost među mamama i tatama dostižu i imena Danijela i Biljana.

Najpoplularnija ženska imena u periodu 1981-1990.

Devojčice 90-ih svakako su Jelene! Ovo ime je definitivno obeležilo deceniju a polako počinje da mu parira i ime Ivana.

Najpoplularnija ženska imena u periodu 1991-2001.

Narednu deceniju obeležava ime Milica pa je tako u periodu do 2001. godine najviše devojčica u Srbiji ponelo baš ovo ime. U tom periodu roditelji pokazuju interesovanje i za imena kao što su Jovana, Aleksandra, Anastasija, Teodora.

Najpoplularnija ženska imena u periodu 2001-2010.

Sledeći vremenski period u modu se vraća ime Milica a ave češće postaje i ime Anđela, slađana i u južnoj Srbiji Anastasija.

blic

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.