Jednostavan recept za lazanje kakve dugo niste probali
- Sastojci:
- 400 g kora za lazanje
- 0,5 kg mešanog mlevenog mesa
- 0,5 l pasiranog paradajza
- 0,5 l crnog vina
- veća glavica crvenog luka
- beli luk (tri čena)
- peršun
- biber
- so
- origano
- bosiljak
- 1 vrećica parmezana
- 25 g maslaca
- 3 kašike brašna
- 0,6 l mleka
1. Sos: Na ulju prepržiti naseckani crveni luk, dodati meso i još malo propržiti. Zatim dodati paradajz, vino, so, biber, seckani peršun, seckani beli luk i ostale začine. Može se dodati na sitne komadiće narezana šargarepa i drugo povrće, po želji.
Sve zajedno se mora kuvati oko pola sata, tj dok veći deo tečnosti ne ispari.
2. Bešamel: Na maslacu prepržiti 3 kašike brašna, dodati toplo mleko i, uz stalno mešanje, kuvati dok se malo ne zgusne. (Ako vam “pobegne” i zgusne se previše, dodajte još malo mleka)
3. Lazanje (testeninu) ubaciti u kipuću vodu 2-3 minuta, a nakon toga ih držati u hladnoj vodi.
4. Lazanje se slažu u dublju tepsiju ili staklenu vatrostalnu posudu. Tepsiju prvo namazati margarinom i zaliti jednim slojem bešamela. Nakon toga ide prvi red testa. Na testo opet lagano bešamel i onda red sosa.
Pa opet testo pa bešamel pa sos, testo, bešamel, pa sos… I tako dok se ne potroši sve, s tim da testo mora biti poslednje i mora biti zaliveno bešamelom. Važno je da sosa i bešamela ima dovoljno, da testo ima u čemu da se kuva.
Takođe, kod pripreme treba imati u vidu da sos bude malo slaniji jer bešamel i testo ne sadrže so.
5. Pecite lazanje u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 45-50 minuta dok ne porumeni, zatim posuti parmezanom i peći još 10 minuta.