PEČENI KROMPIR HASELBAK: dekorativan krompir kao lepeza (RECEPT)

Napravite moderan i jako dekorativan, a pre svega ukusan pečeni krompir u obliku lepeze kao prilog uz sve vrste mesa i ribe.

Namirnice za 4 osobe:

reklame

krompir 600g
so, biber, vegeta
beli luk u prahu 0.5 kašičice
maslinovo ulje 0.5dl
maslac 60g

Za pripremu ovako pečenog krompira potrebno je uzeti krompir srednje veličine i posebno obratiti pažnju da krompiri budu približno isti da bi se u isto vreme ispekli. Po osobi je dovoljen jedan najviše dva srednja krompira.

Krompir oljuštite i svaki krompir isecite na tanke kriške skoro do kraja tako da krompir ostane u komadu kao lepeza pogledajte sliku.

Pripremljen krompir stavite u tepsiju koju ste obložili pek papirom i začinite ga sa soli, biberom i vegetom. (začinite ga i izmedju u sredini) Maslinovo ulje stavite u šolju pa dodajte beli luk u prahu i dobro promešajte. Zatim svaki krompir bogato prelite ovom mešavinom. Na svaki začinjeni krompir stavite po komadić maslaca i stavite krompir u rernu zagrejanu na 220 stepeni da se peče 45 minuta ili dok ne porumeni.

Gotov pečeni krompir vruć poslužite kao prilog uz sve vrste mesa i ribe.

recepti za krompir
recepti za krompir

KROMPIR IZ RERNE: hrskav i sočan krompir sa senfom i ruzmarinom (RECEPT)

Krompir sa ruzmarinom iz rerne je pikantan u isto vreme i hrskav i sočan krompir sa blagom aromom senfa i ruzmarina odličan prilog koji se uz vrlo malo posla priprema, a rerna završi posao, odličan za zahtevne ručkove kad imate dosta posla oko drugih jela pa da o prilogu ne brinete.

Namirnice za 4 osobe:

krompir 600g
so, biber
senf 1 velika kašika
ruzmarin grančica svežeg ili pola kašičice sušenog
maslinovo ulje 2 supene kašike

Krompir sa ruzmarinom i senfom iz rerne pripremite na sledeći način: krompir oljuštite, operite ga i isecite na krupnije komade približno iste veličine. Pripremljen krompir stavite na suvu krpu, pa ga malo prosušite.

Rernu ugrejte na 200 stepeni dok pripremite krompir. Tepsiju ili vatrostalnu posudu odgovarajuće veličine obložite pek parirom, pa u nju naspite pripremljen krompir.

Krompir začinite sa soli i biberom zatim ga pospite sitno isečenim svežim ruzmarinom ili već usitnjenim sušenim ruzmarinom. Dodajte veliku kašiku senfa i dobro rukama promešajte krompir da se svaki krompir obloži začinima i senfom. Pripremljen krompir sa ruzmarinom i senfom poprskajte sa maslinovim uljem i stavite u rernu da se peče oko 50 minuta na 200 stepeni.

Na polovini pečenja krompir promešajte vratite ga u rernu i završite pečenje. Par puta proverite krompir da vam ne zagori pošto je svaka rerna drugačija. Gotov zlatno rumeni krompir sa ruzmarinom i senfom iz rerne poslužite topao kao prilog uz sve vrste mesa ili kao samostalan obrok uz sezonsku salatu.

PILETINA SA KROMPIROM IZ RERNE: odličan ručak za zaposlene domaćice (RECEPT)

Piletina sa krompirom iz rerne je pravo prolećno jelo koje ne oduzima puno vremena, a dobijete divnu hraskavu piletinu sa sočnim bogatim krompirićima uz sezonsku salatu predstavlja kompletan obrok. Za kuvare početnike!

Namirnice za 4 osobe:

piletina 1.2kg
krompir 800g
so, biber, vegeta
malo ulja

Piletinu sa krompirom iz rerne pripremite na sledeći način: uzmite celo pile ili samo batake, batake sa karabatacima, belo meso sa kožicom ili samo krilca (uzmite ono šta volite). Piletinu isecite na komade željene veličine začinite je sa soli, biberom i vegetom , a po želji možete dodati i kari ili ljutu papriku. Dobro utrljajte začine u piletinu i ostavite da se kratko marinira dak pripremite krompir.

Krompir oljuštite, operite i isecite na krupnije komade, a zatim ga začinite sa vegetom.

U dublju tepsiju ili vatrostanu činiju naspite malo ulja pa stavite pripremljen krompir i preko njega složite začinjenu piletinu, zatim naspite 2dl hladne vode i tepsiju dobro prekrite alu folijom. Pripremljenu piletinu sa krompirom stavite u rernu zagrejanu na 220 stepeni i pecite piletinu sat vremena.

Kad se piletina sa krompirom pekla u rerni sat vremena izvadite je pažljivo skinite foliju (vodite računa da se ne opečete na vrelu paru) i vratite piletinu u rernu koju ste pojačali na 250 stepeni još 20 minuta da se peče, posle deset minuta okrenite piletinu i zapecite je i sa druge strane da dobijete lepu hrskavu kožicu. Gotovu piletinu sa krompirom poslužite toplu sa sezonskom salatom.

kliknite za još recepata sa krompirom

loading...