Najbolji recepti za krompir: 12 zanimljivih recepata koji će vaš jelovnik učiniti raznovrsnijim, ukusnijim i izgledaće čak i na oko primamljivo.
Krompir spada u jednu od najzastupljenijih namirnica u našoj kuhinji, koristi se kao prilog, glavno jelo, predjelo ili kao osnova za mnoge čorbe i variva, a nije strana upotreba krompira ni u slatkim poslasticama kao što su knedle sa šljivama koje se prave od pire krompira. Mi smo izabrali 12 zanimljivih predloga kako da obogatite jela sa krompirom i vašu trpezu učinite raznovrsnijom. Napravite najkremastiji pire krompir, najhrskavije pržene krompiriće ili najsočniji krompir sa pecenim mesom, ubacite zdrave namirnice kao što su prokelj, paškanat, blitva i ukusne začine kao što su ruzmarin, beli luk i maslinovo ulje i dobićete mnoštvo ukusnih recepata sa krompirom u glavnoj ulozi.
Napravite sočan pikantan pekarski krompir sa kobasicom za sve gurmane pravo zimsko jelo bogato i jako da vas sačuva od prehlade. Odlično je uz kiseli kupus ili turšiju.
PEKARSKI KROMPIR SA KOBACSICOM: bogato izdašno jelo (RECEPT)
Namirnice za 4 osobe:
krompir 1kg
1 glavica crnog luka
2 kašike ulja
1 kašika brašna
1 kašika paprike
kobasica 500g
malo soli i vegete
Pekarski krompir sa kobasicom pripremite na sledeći način: crni luk oljuštite i sitno isecite, zatim u dubljoj tepsiji ili vatrostanoj posudi na ringli zagrejte malo ulja pa stavite luk da se kratko prži samo da postane staklast. Kad ste pripremili luk dodajte kašiku brašna, promešajte pa dodajte kašiku paprike (možete koristiti slatku začinsku papriku, a za one koji vole pikantno umesto slatke paprike stavite ljutu papriku) i kratko propržite zapršku.
Na pripremljenu zapršku složite oljušten krompir isečen na tanke kolutove začinite krompir sa soli i vegetom po ukusu, pa preko krompira složite svežu ili samo kratko dimljenu kobasicu. Naspite malo hladne vode u tepsiju i protresite je da krompir lepo ogrezne (samo da je do pola u vodi da ne pliva ali da ima tečnosti).
Stavite pekarski krompir u rernu zagrejanu na 220 stepeni da se peče 45-60 minuta dok krompir i kobasica lepo ne porumene, jednom na polovini pečenja okrenite kobasicu da se ravnomerno ispeče sa obe strane. Pekarski krompir sa kobasicom poslužite topao sa turšijom, kiselim kupusom ili sezonskom salatom. Pekarski krompir možete napraviti i sa kriškama slanine umesto sa kobasicom bude jednako dobar. Toplo preporučujemo!
HRSKAV PEČENI KROMPIR: začinjen belim lukom i ruzmarinom (RECEPT)
Hrskav pečeni krompir do pola skuvan pa začinjen belim lukom i ruzmarinom, do kraja ispečen u rerni sa komadićima margarina (maslaca) odličan prilog uz sve vrste mesa i ribe.
Namirnice za 4 osobe:
krompir 600g
so
beli luk 2 čena
ruzmarin jedna grančica ili pola kašičice sušenog
margarin 50g
PEČENI KROMPIR IZ RERNE NA NOVI NAČIN: začinjeni reš krompirići (RECEPT)
Pečeni krompir iz rerne pripremite na sledeći način: krompir oljuštite i cele krompire stavite u slanu vodu da se kuvaju desetak minuta. Do pola skuvan krompir dobro ocedite pa svaki krompir blago pritisnite gnječilicom za krompir, tako da krompir malo pukne i spljošti se,a stvoriće se sitne pukotine u koje će ući začini.
Obložite tepsiju pek papirom podmažite je sa malo ulja pa stavite pripremljen krompir. Krompir začinite sitno isečenim belim lukom, ruzmarinom i sa soli, a margarin isecite na kockice i pospite ga po krompiru. Ovako pripremljen krompir stavite u rernu zagrejanu na 200 stepeni da se peče oko 45 minuta ili do zlatno žute boje i hrskave teksture, na polovini pečenja krompir jednom promešajte. Pečeni krompir poslužite kao prilog uz sve vrste mesa.