Muškarci samo žele seks

NJUJORK – Od naučnih istraživanja do romantičnih komedija, društvo predstavlja muškarce kao bića sklona seksualnim avanturama i nevoljna da se skrase. Nova antropološka studija, pokazuje da muška promiskuitetnost ipak nije proizvod evolucije.

Zapravo, strategije parenja su fleksibilne i variraju od okolnosti. U društvima u kojima su žene u manjini, muškarci teže dugotrajnim vezama. Suprotno stereotipima, po kojima muškarci samo žele seks, a žene porodicu, i žene mogu biti podjednako promiskuitetne.

Dakle, dragi muškarci, teroija evolucije, više ne podržava vaše švrljanje!

reklame

Muškarci samo žele seks

Vladajuće mišljenje je da je evolucija oblikovala muškarce tako da žele da oplode što više ženki. Samim tim su i manje šanse da se muškarac skrasi sa jednom ženom, a potomci koje ima sa raznim ženama i koji prenose njegove gene izjednačavaju se sa evolutivnim uspehom.

To su do sad potvrđivali i eksperimenti u kojima se pokazalo da muškarci više vole neobavezne veze od ozbiljnih. To je naučnike navelo na pogrešan zaključak da je takvo ponašanje muškaraca vezano za evoluciju.
Međutim, po takvoj teoriji bi i žene trebale da budu podjednako promiskuitetne, pošto bi spavanje sa većim brojem muškaraca povećavalo šanse za pronalaženje kvalitetnijeg genetskog materijala i povećanjem broja potomaka.

Novo istraživanje pokazuje da ovo nema toliko veze sa evolucijom, koliko sa nekim drugim okolnostima…

Što više broj muškaraca premašuje broj žena, to su manje šanse da se oni uklope u stereotip – neobavezna veza umesto posvećene. Što je manje žena na raspolaganju, to je veća vernost muškaraca jednoj ženi. I ovakvo ponašanje se dobro uklapa u evolutivnu teoriju, pošto posvećenost jednoj ženi povećava broj “prilika za parenje”. Pored toga, šanse da njegova deca odrastu i sama postanu roditelji su najveće ako muškarac ostane uz svoje potomke i štiti ih, umesto da ide od žene do žene.

Novu studiju podržali su i stručnjaci za evolutivnu psihologiju. Dejvid Bus sa Univerziteta u Teksasu kaže da “Strategije parenja koje muškarci usvajaju vekovma zavise od konteksta” i da je pogrešno smatrati da su muškarci “skrojeni” tako da traže seks za jednu noć, a žene doživotnu posvećenost.

kurir.rs/besnopile.rs

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.