7. Oni vole da jedu beli luk i crni luk, što stvara karakterističan miris, koji iz tela ali i iz stana ne izlazi po nekoliko nedelja.

8. Ako starija osoba živi u vašem stanu, vodite računa da mu pomognete oko higijene, kupanja i održavanja. Sa neprijatnim mirisom tela, nestaće i neprijatan miris stana.

reklame

9. Kućni ljubimci će promeniti miris u stanu. Ako starija osoba koja živi sama u kući ne može da vodi računa o sebi, neće moći ni o kućnom ljubimcu.

10. Ishrana: Američki naučnici su došli do zaključka da miris starosti najčešće postaje interzivniji kod onih ljudi koji vole da jedu meso i mrsniju hranu. Vegetarijanci nikad neće dobiti karakterističan miris starosti, čak i u poznijim godinama.

Kako se rešiti mirisa starosti iz stana?

1. Nikad ne koristite osveživače vazduha (osim što su štetni za ljude, oni neće napraviti nikakav dugoročan posao).

Miris starosti u stanu: Evo zašto se penzionerski zadah i kako ga se rešiti!
Miris starosti u stanu: Evo zašto se penzionerski zadah i kako ga se rešiti!

2. Izbacite sve smeće iz stana kao i hranu kojoj je prošao rok.

3. Okrečite stan ili kuću, i temelno prebrišite nepristupačne delove kuće.

4. Ako možete, izbacite tepihe iz kuće. Ako to nije moguće, pošaljite ih na pranje ili ih temeljno očistite sodom bikarbonom.

5. Svaki dan podignite roletne, sklonite zavese i pustite sunčeve zrake u kuću. Sunčevi zraci ubijaju patogene i buđ.

Kuću čistite isključivo sa:

Belo sirće: Pomešajte dve kašike sirćeta sa čašom vode. Pamučnu krpu natopite sa tom vodom i prebrišite drvene elemente u kući. Svake nedelje ponovite postupak. Belo sirće uklanja mirise, dezinfikuje sobu, a i praktično je za upotrebu.

U kući možete da stavite posude sa: korom limuna ili narandže; sodu bikarbonu; zrnca kafe; mirišljave sveće.

Sve ove stvari uspešno ubijaju neprijatne mirise.

Čišćenje tapaciranog nameštaja

Pomešajte: kafenu kašiku limunske kiseline, dve čaše vode, kašiku sirćeta i jednu kašiku tečnog saputa. Stvoriće se pena koju pamučnom krpom nanosite na tapacirani nameštaj. Malo istrljajte pa ostavite dva sata da se to osuši. Nakon toga četkom isčetkajte nameštaj pa ga usisajte.

Napomena plus:

Kuću redovno provetravajte. Ako je moguće uvek ostavite neki prozor malo odškrinut.
Nabavite saksije sa cvećem, ono će prečistiti vazduh.
Kuvajte redovno. Kuvanje ubija sve druge mirise, a miris hrane ostaje. Mada je potrebno i luftiranje prostorije posle kuvanja.
U kuću unesite svežu lavandu ili ruzmarin.

Zaključak:

Miris starosti iz kuće može da se izbaci samo čišćenjem prirodnim sredstvima. Redovno čišćenje i provetravanje prostora, čini čuda za izbacivanje mirisa starosti iz stana.

loading...