Minestrone je gusta i kalorična supa koja će vas ugrejati u zimskim danima, a leti može da bude i ručak.
Sastojci:
1 glavica crnog luka
2 struka celera sa lišćem
100 g praziluka
1 tikvica
1 čen belog luka
500 g paradajza
200 g krupnog pasulja iz konzerve
50 g graška
2 kašike maslinovog ulja
200 g makarona ili neke druge paste
so, biber
Priprema:
1. Luk oljuštiti, sitno iseckati. Celer, praziluk i tikvicu oprati i očistiti. Beli luk oljuštiti. Paradajz unakrst zaseći, preliti ključalom vodom, oljuštiti, očistiti od semena. Pasulj dobro ocediti.
2. Opran i očišćen celer, praziluk i tikvice iseći na kolutove. Lišće celera sitno iseckati. Zagrejati maslinovo ulje na blagoj vatri. Dodati sitno iseckani luk i uz povremeno mešanje drvenom kašikom pržiti. Dodati pripremljene celer, praziluk i tikvicu, uz mešanje sve zajedno još malo prodinstati. Izgnječen beli luk dodati u povrće i naliti vodom (oko 1 l).Na tihoj vatri kuvati oko deset minuta…