Menhetn dijeta: Vitkost i grad – Nova knjiga Ajlin Despin otkriva trikove kojima se služe Njujorčanke da bi ostale vitke.
Ostrvo Menhetn u Njujorku dom je nekih od najboljih restorana na svetu i bezbrojnih poslastičarnica, a istovremeno u tom gradu živi iznenađujuće veliki broj vrlo vitkih žena.
Jedna Njujorčanka otkrila je trikove kojima se služe ona i njene prijateljice kako bi ostale mršave. Ajlin Despin, čija će se knjiga „Dijeta Menhetn” uskoro pojaviti u knjižarama, priznaje da će „probati sve, ali neće pojesti gotovo ništa”. Među metodama kojima se ona i njene prijateljice služe je redovno jedenje štapićima (manji zalogaji znači da ćete brže biti siti), a striktno se poštuje pravilo da se izbegavaju sosovi. Umesto strogog popisa namirnica, Despinova savetuje čitateljke da uživaju u onome što jedu, ali da jedu manje nego što uživaju.
Razređena pića
Jedno od ključnih pravila je, kaže, da se nikad kod kuće ne drži hrana koja je okidač, na primer, buter od kikirikija. Jedna njena prijateljica koja dnevno trči sedam kilometara da bi ostala u formi, polije vodom ostatke hrane da ne bi bila u iskušenju da ih pojede.
Ključ je da se smanji unos kalorija, pa Ajlin Despin savetuje da dodate mleko u zeleni čaj, jer ćete tako dobiti ukus otopljenog sladoleda od zelenog čaja, a ona spominje i već poznate savete da se alkoholna pića razređuju vodom ili ledom.
Važan je kvalitet
Ajlin Daspin, koja nosi konfekcijski broj 10 (odgovara broju 38) i sama je suočena s izazovom kako da ostane vitka, s obzirom da je njen muž glavni kuvar poznatog restorana „Salumerija Rosi” na Aper vest sajdu. Zato uzima samo male količine.
– Uzmem samo kašičicu njegovog rižota – objašnjava i savetuje da, kao i ona, žene kupuju male porcije hrane jer će tako kontrolisati količine unete u organizam.
Ključan je i kvalitet proizvoda: mala količina vrhunskog balzamika ili javorovog sirupa više će vas zasititi od jeftinije alternative. Despinova takođe savetuje žene i da počnu same da pripremaju hranu, a da bi im olakšala kuvanje, u knjizi su prikupljeni i recepti poznatih kuvara Marija Batalija, Toama Količija i Erika Riperta.