LJUBAVNICI PA ORTACI: Bivši navaljuje da ostanete prijatelji? Evo šta to zapravo znači

POBEĆI ĆE OD TEBE: Evo šta nikako ne smeš da radiš na početku veze

Studija koju su objavili naučnici Univerziteta Ouklend pokazala je da osobe koje ostaju u prijateljskom odnosu s bivšim partnerom imaju izraženije tamne strane, poput sklonosti manipulaciji, a s bivšima ostaju u dobrim odnosima iz praktičnih razloga.

 

Naučnici su do tih rezultata došli tako što su zamolili 350 osoba da iznesu što više razloga zbog kojih su ostali u prijateljskim odnosima s bivšim partnerom. Zatim su dobijene odgovore redukovali na 150 i svrstali ih  u kategorije: naviku/sentimentalnost, pragmatičnost i seksualne razloge. Na primer, odgovore poput on/ona zna sjajno da sluša su svrstali pod sentimentalnost; želim novac od nje/njega su stavili pod pragmatizam; još uvek povremeno imamo seks stavili su pod seksualne razloge. Zatim su drugoj grupi koja je obuhvatala 500 osoba tražili da objasne koliko im je važan svaki od 150 razloga i koliko bi ih motivisao da ostanu u prijateljskim odnosima s hipotetičkim bivšim partnerom.

SA POGREŠNOM SI OSOBOM: Ako imaš bar jedan od ovih osećaja, nije vam suđeno

Najviše osoba ostaje u dobrim odnosima s bivšima zbog sentimentalnih razloga

Svakom od tih 500 ljudi napravljen je test ličnosti. Rezultati su pokazali da su one osobe čija je ličnost ocenjena kao “mračna” kao razlog ostajanja u prijateljskim odnosima s bivšim navodili razloge iz grupe pragmatičnih. Dok su oni koji su procenjeni kao osobe kojima nedostaje iskrenosti i poniznosti kao razlog ostanka u prijateljskim odnosima s bivšima navodili seksualne razloge.

Naučnici smatraju da ovi rezultati imaju smisla i zato što su pređašnja istraživanja pokazala da “mračne ličnosti” vrednuju seks i kratke veze te moć i novac kao i da su često manipulativne. Zanimljivo je i da je većina ispitanika kao glavni razlog ostanka s bivšim navela sentimentalnost dok je samo manji broj ispitanih naveo seksualne i pragmatične razloge. U odnosu spolova, muškarci su češće od žena navodili kao razlog ostanka u dobrim odnosima s bivšom partnerkom seks i pragmatične razloge.

Cilj ovog istraživanja nije bio da dokaže da je ostanak s bivšim u prijateljskim odnosima nužno loša stvar, jer ako te druženje s njim ili s njom čini srećnom, nema razloga da išta preduzimaš. Ali ako nije tako, zahvaljujući ovim rezultatima možeš se zaštiti i obratiti pažnju ako tvoj bivši ili bivša dolazi k tebi samo kad je loše raspoložen ili bez novca ili kad ti imaš nekog novog. To su znakovi za uzbunu i znak da tvoj bivši nije stabilna i dobronamerna osoba i da treba što manje vremena da provodiš s njim.

Pročitajte i  Ovako ćeš ga preboleti na kukovo leto: Zbog ovih 5 grešaka žene ne mogu godinama da se oporave od raskida

zdravakrava.hr


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.