POBEĆI ĆE OD TEBE: Evo šta nikako ne smeš da radiš na početku veze

Studija koju su objavili naučnici Univerziteta Ouklend pokazala je da osobe koje ostaju u prijateljskom odnosu s bivšim partnerom imaju izraženije tamne strane, poput sklonosti manipulaciji, a s bivšima ostaju u dobrim odnosima iz praktičnih razloga.

 

Naučnici su do tih rezultata došli tako što su zamolili 350 osoba da iznesu što više razloga zbog kojih su ostali u prijateljskim odnosima s bivšim partnerom. Zatim su dobijene odgovore redukovali na 150 i svrstali ih  u kategorije: naviku/sentimentalnost, pragmatičnost i seksualne razloge. Na primer, odgovore poput on/ona zna sjajno da sluša su svrstali pod sentimentalnost; želim novac od nje/njega su stavili pod pragmatizam; još uvek povremeno imamo seks stavili su pod seksualne razloge. Zatim su drugoj grupi koja je obuhvatala 500 osoba tražili da objasne koliko im je važan svaki od 150 razloga i koliko bi ih motivisao da ostanu u prijateljskim odnosima s hipotetičkim bivšim partnerom.

reklame

SA POGREŠNOM SI OSOBOM: Ako imaš bar jedan od ovih osećaja, nije vam suđeno

Najviše osoba ostaje u dobrim odnosima s bivšima zbog sentimentalnih razloga

Svakom od tih 500 ljudi napravljen je test ličnosti. Rezultati su pokazali da su one osobe čija je ličnost ocenjena kao “mračna” kao razlog ostajanja u prijateljskim odnosima s bivšim navodili razloge iz grupe pragmatičnih. Dok su oni koji su procenjeni kao osobe kojima nedostaje iskrenosti i poniznosti kao razlog ostanka u prijateljskim odnosima s bivšima navodili seksualne razloge.

Naučnici smatraju da ovi rezultati imaju smisla i zato što su pređašnja istraživanja pokazala da “mračne ličnosti” vrednuju seks i kratke veze te moć i novac kao i da su često manipulativne. Zanimljivo je i da je većina ispitanika kao glavni razlog ostanka s bivšim navela sentimentalnost dok je samo manji broj ispitanih naveo seksualne i pragmatične razloge. U odnosu spolova, muškarci su češće od žena navodili kao razlog ostanka u dobrim odnosima s bivšom partnerkom seks i pragmatične razloge.

Cilj ovog istraživanja nije bio da dokaže da je ostanak s bivšim u prijateljskim odnosima nužno loša stvar, jer ako te druženje s njim ili s njom čini srećnom, nema razloga da išta preduzimaš. Ali ako nije tako, zahvaljujući ovim rezultatima možeš se zaštiti i obratiti pažnju ako tvoj bivši ili bivša dolazi k tebi samo kad je loše raspoložen ili bez novca ili kad ti imaš nekog novog. To su znakovi za uzbunu i znak da tvoj bivši nije stabilna i dobronamerna osoba i da treba što manje vremena da provodiš s njim.

zdravakrava.hr

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.