Ljubavni život određen genima: Nauka tvrdi, ukupan broj tvojih partnera zavisi od toga u koliko veza je bila tvoja majka

Podjednak broj partnera majke i deteta nema veze sa statusom u društvu već verovatno sa time da majke prenose veštine vezane za romantične odnose na decu

Deca će imati podjednak broj romantičnih partnera tokom života kao što ih je imala i njihova majka, stoji u istraživanju objavljenom u časopisu PLoSONE.

Ta tvrdnja je rezultat proučavanja podataka više od 7000 majki i njihove biološke dece u SAD-u iz Nacionalnog longitudinalnog istraživanja mladih 1979. i Nacionalnog longitudinalnog istraživanja male dece i mladeži. Pratili su ih u periodu od najmanje 24 godine.

reklame

– Istraživanje je sadržavalo pitanja o partnerima, uključujući one s kojima su živeli, one s kojima nisu, o vezama koje su završile brakom i onima koje su završile razvodom. Otkrili smo da je broj brakova i broj partnera u slučaju majki bio sličan brojkama partnera i veza njihove dece – kazala je Kler Kamp Daš, vanredna profesorica humanističkih nauka na Univerzitetu Ohajo, koja je predvodila tim istraživača.

Kaže kako podednak broj partnera majke i deteta nema veze sa statusom u društvu već verovatno sa time da majke prenose veštine vezane za romantične odnose na decu, uče ih interakciji sa svima, pa tako i budućim partnerima, prenosi Daily Mail.

Ova profesorica već godinama proučava bračne trendove i povezanosti. Kaže kako nam naši roditelji pružaju nacrt kako biti socijalno ljudsko biće. Odrasli uz koje odrastamo nam pokazuju svojim primerom kako pokazivati ljubav, kako se prepirati, kako se izviniti, predstaviti, kakva je naša interakcija sa starijim ljudima, sa suprotnim polom, komšijama, prijateljima… To sve pak utiče na to kakvi smo u romantičnim vezama i kakvi tipovi partnera nas privlače.

Dodala je kako su se neke stvari promenile u odnosu na prošla vremena i da su naša očekivanja od partnera porasla na smešno visoke standarde. Ipak, naglašava da su osnovni elementi izbora partnera ostali isti.

Da je majčin uticaj na dete snažan smatra i Širani M. Patak, licencirana psihoterapeutkinja i osnivačica Centra za duševne odnose.

– Deca uče posmatranjem. Svaki put kada mi novi klijent s bračnim problemima ulazi u kliniku, odmah u početku pokušavam da saznam kako je njegova porodica bila povezana dok je bio dete. Svaka osoba ponavlja ono što zna, sve iz detinjstva. Svi mi pokušavamo da stvorimo isto iskustvo jer nam je to poznato. Zato ćemo verovatno završiti u istim odnosima – objasnila je.

24sata.hr

loading...