Lekovite manastirske vode Srbije: Na ovim mestima nalaze se sveti i čudotvorni izvori

Voda je oko nas i u nama. Iz vode potiče život i bez nje nam nema života. Podjednako nam je važna kao i vazduh koji dišemo. Nije ni čudo što ljudi iz bolesti izbavljenje traže baš na lekovitim izvorima, a Srbija čudotvornim vodama obiluje.

Ovo su samo neki od manastira za čije izvore se veruje da imaju isceliteljsku moć:

Sveta Petka

Selo i manastir Sveta Petka izvorska dobili su ime po lekovitom bunaru koji i dan danas stoji iznad manastirske porte. Veruje se da je ovaj manastir izgrađen na mestu na kome su počivale mošti Paraskeve, nad kojima je sveta mati Angelina sagradila kapelu. Zatim je tu oko 1800. godine izgrađena crkvica, koja je do danas sačuvana. Veruje se da manastirski kladenac celitelni pomaže onima koji se ovom vodom umivaju i koji je piju.

reklame

Manastir Kaona

Manastir koji se nalazi između Šapca i Valjeva, predstavlja zadužbinu Miloša Obilića. Podno crkve nalazi se istočnik vode kaonske čija voda uvek ima 11 stepeni. Zbog njenih lekovitih svojstava, voda sa ovih izvora sprovedena je da teče kroz krstionicu. Narod veruje da ova voda naročito pomaže kod oboljenja očiju.

Manastir Koporin

Ovaj manastir smešten je kraj Vidove vode. U njega su po ozdravljenje dolazili ljudi čak i iz udaljenih mesta. Veruje se da Vidova voda izvire iz starog zatrpanog manastira koji je osnovao knez Lazar pre odlazka u boj na Kosovo.

Manastir Mojsinje

U selu Grabovac nalazi se nadaleko čuvena Vidan-voda. Po predanju, na njenom izvoru svoje noge je izlečio kralj Dragutin posle pada sa konja. Još se kaže da je prvi manastir na ovom mestu podigao baš on. Za vreme turaka manastir je opustošen, a izvor pretvoren u odmaralište i kupalište za Turke. Tokom svoje istorije manastir je nekoliko puta bio paljen, rušen i nanovo obnavljan, ali lekovita voda nikada nije presušila. Danas na ovom mestu stoji Vidan česma podignuta 2003. godine. Veruje se da ova voda pomaže u lečenju očiju i mišića.

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.