KOLAČ SA VIŠNJAMA: Recept za omiljenu poslasticu iz detinjstva

Donosimo vam tradicionalni recept za kolač sa višnjama – mnogima omiljeni kolač još iz detinjstva…

Ovaj kolač se najčešće pravi sa višnjama, ali za njega možete koristiti i neko drugo voće, poput malina, jagoda, šumskog voća i slično.

Za kolač sa višnjama biće vam potrebno:

reklame
  • 500 – 600 gr višanja
  • malo griza
  • 6 jaja
  • 200 ml ulja
  • 200 ml jogurta ili mleka
  • 300 gr kristal šećera
  • vanilin šećer
  • 300 gr mekog brašna
  • prašak za pecivo

Ukoliko koristite višnje iz zamrzivača, nakon odleđivanja ih dobro ocedite. Možete ih malo osušiti kuhinjskim papirnim ubrusom. Zatim višnje uvaljati u malo brašna i griza, kako kasnije ne bi pale na dno kolača.

Odvojite belance od žumanca u dve činije. Počnite da mutite belanca mikserom. Kada budu umućena do pola, počnite da postepeno dodajete šećer. Mutite belanca sa šećerom sve dok ne dobijete čvrst sneg.

U drugoj činiji umutite mikserom žumanca. Sada možete da odložite mikser, jer vam više neće trebati.

Uz pomoć špatule za kolače ili žice dodajte polako žumance u belance i lagano promešajte. Zatim uz stalno lagano mešanje dolijte polovinu ulja, pa brašno, prašak za pecivo, vanilin šećer i na kraju ostatak ulja. Mešajte sve dok ne dobijete finu, gustu i ujednačenu masu.

Testo sipajte u nauljenu i pobrašnjenu posudu za pečenje. Nemojte sipati sve, već ostavite malo sa strane. Poređajte polovinu višanja odozgo. Malo ih utisnite u masu, a onda poređajte odozgo preostale višnje.

Rernu zagrejte na 200 stepeni, pa pecite kolač 10 minuta. Zatim ga izvadite i prelijte ostatkom testa, kako biste prekrili sve višnje i poravnali kolač. Zatim ga vratite u rernu i pecite još 40 minuta na 160 stepeni. Kolač je gotov kada se odvoji od zidova posude i dobije braon boju.

Kolač sa višnjama izvadite iz pleha na tacnu da se hladi. Kada je kolač ohlađen, pospite ga šećerom u prahu i isecite na kocke.

Prijatno!

besnopile.rs / youtube

loading...