Ko se krstom krsti, taj Krstovdan posti: Evo šta valja, a šta ne valja raditi na KRSTOVDAN

Na Krstovdan važi pravilo strogog posta, samo na hlebu i vodi, dok je hrana životinjskog porekla strogo zabranjena. Dok za mnoge druge praznike koji su obeleženi crvenim slovom važi da ne treba spremati kuću, usisavati i raditi druge slične poslove, na Krstovdan je obrnuto – valja oprati sav veš i očistiti celu kuću!

Posti se, ali se i radi

Osamnaestog dana januara, pravoslavni narod slavi Krstovdan. Ovaj praznik se slavi dva puta u toku godine: Slavi se dva puta u toku godine, 18. januara i 27.septembra. To je dan kada je pronađen i iskopan Časni krst na Golgoti i dan kada je vraćen iz Persije u Jerusalim. Ovaj praznik još se zove i Vozviženje časnog krsta.

Običaji nalažu da se ovaj dan strogo posti na vodi kako bismo se pripremili za ispijanje bogojavljenske vodice. Ovaj praznik prethodi sutrašnjem velikom prazniku Bogojavljenju i preksutrašnjem Svetom Jovanu.

Ko se krstom krsti, taj Krstovdan posti: Evo šta valja, a šta ne valja raditi na KRSTOVDAN
Vozdviženje časnog krsta iz XV veka / foto: wikipedia
reklame

Odlazak u crkvu po svetu vodu, paljenje sveće za zdravlje, te molitva, spadaju u obavezne radnje svakog vernika na ovaj veliki praznik, piše Stil.

Krstovdan je dan kada se ceo svet moli i poziva na pokajanje, kako bi se očistili od grehova i bili dostojni Isusa Hrista.

Raduj se

Akatist časnom krstu počinje jednom moćnom rečenicom: Raduj se…

“Raduj se, Krste, jer na Tebi Hristos, Bog naš, svojevoljno raširi ruke Svoje i izvrši naše spasenje!”

Ova molitva ima za cilj da podseti svakog vernika kako nas beznačajni problemi vuku na dno, a na svetu ima toliko stvari za radovanje.

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.