Da li je prdeti zdravo?

Gasovi su samo nusprodukti varenja hranljivih materija. Štaviše, što se neko pravilnije hrani, veća je šansa da će češće prduckati, pošto u sebe unosi povrće i mahunarke, namirnice koje imaju visoku hranljivu vrednost.

Koliko prdeža je normalno?

Čini se da muškarci malo češće ispuštaju goluba nego žene. Ili će barem oni to priznati. Prema jednoj studiji, muškarci kažu da dnevno prdnu 14 do 25 puta, ne zamarajući se previše glasnoćom i trajanjem. Žene to obavljaju mnogo diskretnije, pa sebi dozvole tek ponekog “tihomira” 7 do 12 puta na dan, a mnoge će reći da to uopšte ne rade. Ipak, istina se ne može sakriti, a ona glasi – svi prde, manje-više isto.

reklame

Šta ako prdež BAŠ smrdi? Puštanje gasova

Svakom se desi da pojede nešto od čega ima gasove vrlo neprijatnog mirisa. Međutim, ako vam se isuviše često dešava da prdež jako smrdi, i to bez obzira na hranu koju ste uneli, ne bi bilo loše da posetite lekara. Možda imate neki zdravstveni problem, kao što je intolerancija na neke namirnice, sindrom iritabilnog creva (IBS), celijačnu bolest, intoleranciju na laktozu ili ste alergični na pšenični gluten. Ponekad problem može da predstavlja zatvor.

Da li je eksplozivni prdež opasan? Puštanje gasova

To što ponekad osetite potrebu da se baš pošteno i bučno isprdite, ne bi trebalo da ptredstavlja nikakav razlog za brigu. Uglavnom su u pitanju nagomilani gasovi, koji zbog nagomilanog pritiska, ispuštaju sve te užasne zvukove.

Telegraf.rs

loading...