Postavite sebi samo jedno pitanje: “Šta biste voleli da radite kada novac ne bi bio vaš cilj?”. Ovo pitanje je postavio Alan Vots, poznati filozof, pre pola veka.

Zaista, kako bi izgledala naša budućnost i kako bismo uživali u životu kada novac ne bi postojao? Da li treba raditi samo ono što nam obezbeđuje sigurnost, nešto što ne podrazumeva nikakav rizik? Kako bi bilo da poslušamo Votsa. On kaže:

“Zaboravite novac, jer ako kažete da je zarađivanje novaca najvažnija stvar, potpuno ćete protraćiti svoj život. Radićete stvari koje ne volite kako biste životarili – drugim rečima, stalno ćete raditi stvari koje ne volite. A to je prosto glupavo.”

reklame

Iako je većina ljudi svesna istinitosti ovakvog rezonovanja, većina ipak iz straha neće uraditi ništa po tom pitanju. Stvar je u našoj kulturi, održavanju statusa kvo i medijskom ispiranju mozga koje nam sugeriše da pratimo potpuno drugačiji obrazac življenja. Umesto da živimo kako priželjkujemo, prihvatili smo pomodarstvo koje možemo platiti samo novcem. Umesto da žive kako osećaju da je potrebno, mnogi radije oponašaju poznate, bogate i “lepe” ljude. Mnogi su prihvatili obmanu da su bogatstvo, status i fantastična fizička pojava najvažnije dostignuće kojem svi treba da stremimo. Umesto da radimo ono što želimo, radimo ono što su nam drugi rekli da treba da radimo.

Godinama radimo poslove koje ne volimo, kompletnu zaradu trošimo na stvaranje lažnih identiteta, svim se silama upinjemo da izgledamo bogato, privlačno i bitno u očima drugih. U očima drugih je ključna stvar. Zbog toga kupujemo sve one stvari koje nam nisu potrebne jer su nam rekli da ćemo biti srećniji sa njima. A nećemo. Bićemo i dalje duboko u sebi nezadovoljni i frustrirani.

Novac ne kupuje sreću. Sreća je u onome što iskreno volimo da radimo.

mudremisli.com

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.