KAKO JE NASTAO LUTAK TROL: Svi smo ga voleli, a ovo je njegova priča

Devedestih godina kod nas je vladala prava pomama za ovim lutkicama. Ljudi su ih kupovali i nosili kao priveske, dekoraciju za kola, ili igračke. Od trenutka kada su se pojavili na našem tržištu, drečave kose i blesave frizure, osvojili su srca mnogih. A evo kako je čuveni lutak trol nastao.

Davne 1959. godine jedan danski drvodelja i ribar, po imenu Thomas Dam, vraćao se kući nakon posla. Ovo je bio period finansijske krize za njega, a bližilo se novogodišnje slavlje. Pošto nije ima dovoljno novca da svojoj kćerkici kupi poklon, on joj je napravio igračku.

Lutak je svojim neobičnim izgledom veoma brzo osvojio srca ostale dece i počeli su da pristižu zahtevi da i njima napravi po jednog.

reklame

Tako je Dam počeo da proizvodi trolove u svojoj firmi Dam Things. Pravili su se od prirodne gume punjene piljevinom, kosa im je bila od ovčije kože i vune, a oči od stakla. Nosili su naziv “Good Luck Trolls” – Trolovi koji donose sreću. Njihova proizvodnja nije bila jednostavna, ali su se prodavali kao alva i čitava Damova porodica mogla je lepo da živi od ovog posla. Ubrzo je biznis toliko narastao da je Dam morao da otvori fabriku.

By Photo: Uploader (Kateshortforbob), object: Russ, Fair use, https://en.wikipedia.org/w/index.php?curid=14763843
Lutak Trol; foto:wikipedia

Dam je u svojoj maloj fabrici napravio brojne varijacije na početnu ideju, tako da su se u prodaji ubrzo našli trolovi raznih boja i veličina.

Do 1960. godine trolovi su postali hit u Evropi, a od 1963. su krenuli u osvajanje Američkog tržišta.

Pošto se tržište proširilo i potražnja postala velika, Dan je bio primoran da promeni proces proizvodnje i prirodnu gumu zameni vinilom, kako bi ubrzao produkciju.

S početka je lutak trol pravljen od kvalitetnih i trajnih materijala, međutim, zbog masovne proizvodnje i greške pri prodaji licence, pojavile su se i jeftinije kopije.

Damova kompanija nikad nije prestajala sa proizvodnjom trolova. Krajem osamdesetih napravila je veliki povratak na tržište Severne Amerike. E.F.S. Marketing Associates, Inc je bila jedna od retkih kompanija koja je dobila dozvolu da uvozi i preprodaje ove igračke na teritoriji Sjedinjenih Američkih Država. Trolovi su prodavani pod imenom Nordin (R) Trolls sa novim logoom – Adopt A Norfin Troll (usvojite trola).

2003. godine lutak trol uvršćen je u listu prvih 100 najupečatljivijih i najkreativnijih igračaka 20. veka.

besnopile.rs

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.