KADA I ZA KOGA ĆU SE UDATI: Narodna verovanja u ljubavnu magiju

0
9790
KADA I ZA KOGA ĆU SE UDATI
KADA I ZA KOGA ĆU SE UDATI

KADA I ZA KOGA ĆU SE UDATI: U ljudskoj je prirodi znatiželja vezana za buduće događaje. Vreme u kojem se živelo bez televizije, časopisa i interneta, živelo se u skladu sa prirodom. Upravo od prirode su se tražili odgovori na ključna pitanja o budućem životu neudatih i neoženjenih.

 

Gatanje ili predskazanje deo je ljubavne magije koja je čvrsto utemeljena u našim narodnim običajima i verovanjima, toliko da se ponegde i danas praktikuje. Devojke, udovice i ređe momci pokušavali su da predvide budućnost i odgonentnu kakva će im biti udaja odnosno ženidba.

KADA I ZA KOGA ĆU SE UDATI
KADA I ZA KOGA ĆU SE UDATI

Ljubavna magija vezana je za kult zemlje, vode i biljaka. Magijske radnje izvodile su se određenim danima u godini. Za najpogodnije vreme smatrali su se praznici Božić, Uskrs i Đurđevdan. Izbor ovih praznika vezan je, uglavnom, za položaj Sunca i za deljenje godine na dve polovine-toplu i hladnu. Čovek je imao predstavu o vremenu utemeljenu u paganskoj religiji da se pred Božić završava jedan ciklus vremena i dolazi do raspadanja stare godine, te da iz tog haosa treba da se stvori novo vreme.

Pročitajte i  Dobro je dok ti zvoca, a mnogo loše kad zavlada tišina: Kad žena zaćuti, njena duša bi vrisnula sledećih 11 stvari

Kada devojka ne može da se uda, treba da uoči Nove godine prenoći u tuđoj kući. Verovalo se da će uskoro biti isprošena.
Đurđevdan i Usrks vezani su za početak bujanja vegetacije i rasplod stoke. Postojalo je verovanje da se na Đurđevdan oslobađa stvaralačka snaga Zemlje. Tu snagu žene su pokušavale da iskoriste za podsticanje svojih ženskih kvaliteta.

KADA I ZA KOGA ĆU SE UDATI
KADA I ZA KOGA ĆU SE UDATI
Najčešća pitanja bila su:
1. kakav je lik momka-suđenika?
2. da li će se devojka udati u toj godini?
3. da li će se udati za momka ili udovca?
4. da li će se udati za bogatog ili siromašnog?
5. s kog kraja će momak doći?

(nastavak na sledećoj strani)


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.