KADA I ZA KOGA ĆU SE UDATI: Narodna verovanja u ljubavnu magiju

0
9459
KADA I ZA KOGA ĆU SE UDATI
KADA I ZA KOGA ĆU SE UDATI

KADA I ZA KOGA ĆU SE UDATI: U ljudskoj je prirodi znatiželja vezana za buduće događaje. Vreme u kojem se živelo bez televizije, časopisa i interneta, živelo se u skladu sa prirodom. Upravo od prirode su se tražili odgovori na ključna pitanja o budućem životu neudatih i neoženjenih.

 

Gatanje ili predskazanje deo je ljubavne magije koja je čvrsto utemeljena u našim narodnim običajima i verovanjima, toliko da se ponegde i danas praktikuje. Devojke, udovice i ređe momci pokušavali su da predvide budućnost i odgonentnu kakva će im biti udaja odnosno ženidba.

KADA I ZA KOGA ĆU SE UDATI
KADA I ZA KOGA ĆU SE UDATI

Ljubavna magija vezana je za kult zemlje, vode i biljaka. Magijske radnje izvodile su se određenim danima u godini. Za najpogodnije vreme smatrali su se praznici Božić, Uskrs i Đurđevdan. Izbor ovih praznika vezan je, uglavnom, za položaj Sunca i za deljenje godine na dve polovine-toplu i hladnu. Čovek je imao predstavu o vremenu utemeljenu u paganskoj religiji da se pred Božić završava jedan ciklus vremena i dolazi do raspadanja stare godine, te da iz tog haosa treba da se stvori novo vreme.

Pročitajte i  Mesečni horoskop za jun 2019: Vodolija ima mnogo udvarača, veliki poslovni uspeh za Ovna, Devica sklona hipohondriji

Kada devojka ne može da se uda, treba da uoči Nove godine prenoći u tuđoj kući. Verovalo se da će uskoro biti isprošena.
Đurđevdan i Usrks vezani su za početak bujanja vegetacije i rasplod stoke. Postojalo je verovanje da se na Đurđevdan oslobađa stvaralačka snaga Zemlje. Tu snagu žene su pokušavale da iskoriste za podsticanje svojih ženskih kvaliteta.

KADA I ZA KOGA ĆU SE UDATI
KADA I ZA KOGA ĆU SE UDATI
Najčešća pitanja bila su:
1. kakav je lik momka-suđenika?
2. da li će se devojka udati u toj godini?
3. da li će se udati za momka ili udovca?
4. da li će se udati za bogatog ili siromašnog?
5. s kog kraja će momak doći?

(nastavak na sledećoj strani)


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

13 − 4 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.