Ne etiketirajte druge i ne procenjujte njihovu ličnost – umesto toga trudite se da reagujete na osnovu onoga što su vaši principi i vaša uverenja. Korisno je imati uverenja kojih ćete se setiti u komunikaciji kao što su: ne čini loše drugima, budi dobronameran, budi pošten, iskren, veran.

Primetite rane znake rastuće ljutnje – osobe koje brzo “planu”, obično ne primećuju rane znake ljutnje jer ih ni ne traže. Većina ljudi, pre nego što planu, pokazuju znake kao što su ugriz za usnu, okretanje očima, lomljenje prstiju, škriputanje zubima, cupkanje nogom. Kada primetite ovakve znake, dajete sebi priliku da reagujete, da umirite svoje telo, osećanja i misli. Brojanje do 10 odlaže mogućnost da kažete nešto nepromišljeno. Čak i kada ste sigurni šta ćete reći, izbrojte do 10 ili do 100. To će vam omogućiti da se odvojite od ljutnje.

reklame

Razmotrite dobiti opraštanja – opraštanje se, najuže definisano, može posmatrati i kao unutrašnji proces otpuštanja negativnih emocija kao što su ljutnja i tuga. Prvi korak je razmotriti šta nas drži vezane za negativne emocije. Obično su razlozi zašto se držimo za negativne emocije vezani za nas same, odnosno imamo neke dobiti od toga (distanca, slika o sebi). Nespremnost za opraštanje i ljutnja povezuju nas za osobu kroz negativne emocije i negativnu sliku o drugoj osobi. Opraštanje uvek započinje odlukom da se oprosti i dobiti su uvek veće za osobu koja oprašta nego za onoga kome treba oprostiti.

2. Razmislite o promeni ponašanja

Nekoliko strategija utvrđeno je kao efikasan način da se unaprede bliski partnerski odnosi.

Proaktivno vs. reaktivno ponašanje – agresivno ponašanje je reaktivno. Proaktivno ponašanje podrazumeva promišljanje o sebi, svojim stavovima, vrednostima i osećanjima, a zatim reagovanje ka drugima.

Ljutnja se nekada gradi tako što postoji doživljaj nanete nepravde ili povrede od bliske osobe, a to je nešto o čemu osoba ne govori sa svojim partnerom. Potiskivanje ove ljutnje dovodi do agresije ili besa. Uvid u sopstvena osećanja i razmatranje tuđih osećanja i prava, dopuštanje sebi da se ljutnja otpusti i razreši, put je preuzimanja kontrole i odgovornosti prema sebi i drugima, kao i put traženja za sebe.

Naučite da slušate – dobre komunikacione veštine podrazumevaju 90% slušanja. Ne možemo i pričati i slušati u isto vreme, takođe ne slušamo kada se pripremamo šta ćemo sledeće reći.

HOROSKOP: Ljubavni parovi koji će preživeti sve brodolome

Izbegavajte pitanja “Zašto?” – ovakva pitanja ljudi obično shvataju kao optuživanje. Samo pitanje zašto ne daje nikakav odgovor, do zato. Umesto toga, mnogo je bolje pitati kako se nešto dogodilo, što druga osoba tumači kao poziv na dalju komunikaciju i zainteresovanost.

Izbegavajte rečenice koje počinju sa Ti – ovakve rečenice se takođe tumače kao optuživanje. Umesto toga, započnite rečenicu sa Ja se osećam… kada ti…

Izbegavajte unošenje prošlosti – ostanite u ovde i sada.

Prihvatite kritiku – nemojte se opirati kritici koja vam je upućena, probajte da je prihvatite i da se povežete sa osećanjem prijatnosti koja se javlja kada je kritika istinita, to je put promene.

3. Budite svesni neverbalne komunikacije odnosno govora tela

Razmotrite kako održavate kontakt očima, direktan kontakt očima je poželjan, međutim, tokom ljutnje, može delovati kao prodiranje u partnerov prostor, težnja da se partner kontroliše, pritiska.

Probajte da koristite osmeh, to će automatski umanjiti ljutnju i učiniti da partner delujete manje agresivno.

Vodite brigu o tonu koji koristite, kao i o načinu na koji izgovarate reči (da li ste sarkastični, da li težite da glasnom pričom kontrolišete partnera, da li možete da usporite govor i govorite tiše.

Minimizirajte pokrete rukama, mahanje, upiranje prstom, dodirivanje partnera, kako se to može protumačiti kao agresija.

Uzmite pauzu, razdvojjite se od partnera dok se ne “ohladite”. Nekada se problem ne može razrešiti kada smo previše pod emocijama i rizikujemo da nanesemo povredu odnosu ili voljenoj osobi.

Vežbajte kominikacijske veštine na dnevnoj osnovi.

Kako partner može dati svoj doprinos promeni

Ukoliko često ispoljavate ljutnju koja se negativno odražava na vaš partnerski odnos, napravite alijansu sa partnerom, kako bi zajedno radili na problemu. Partner može voditi dnevnik sa stavkama koje se nalaze ispod, a onda zakažite razgovor, kako bi na nedeljnom nivou prošli zajedno sve stavke vezane za ispoljavanje ljutnje. Ovo vam može pomoći u zbližavanju, razvoju empatije, boljem shvatanju partnerovih osećanja, što će se sve odraziti i na lične reakcije. Partner vam je u ovoj priči ogledalo reakcija koje ne možete videti sami.

vaspsiholog.com

loading...