Par može da opstane samo ako te dve osobe i dalje postoje kao individue

Ljubav nije rad u kojem se od dvoje pravi jedan, već proces u toku kojeg osoba koja voli samo osvaja sebe preko te druge ličnosti, kažu psihoanalitičari. Par postoji samo ako te osobe i dalje postoje kao individue

Kada se zaljubimo, “ja” uglavnom prerasta u “mi”. Ali, francuski psihoanalitičar Martin Tejak smatra da par može da postoji samo ako te dve osobe i dalje postoje kao individue, pišu Večernje novosti.

– U protivnom, tu nema sreće – tvrdi Tejak. – Međutim, taj princip uglavnom nije razumljiv ljudima, jer zbog manjka samopoštovanja osećaju strah da neće biti voljeni ako se do kraja predaju drugom. Zbog toga su u stanju da žrtvuju svu svoju slobodu, ličnost i navike, samo da ne bi ostali sami.

reklame

I njegov kolega Žan-Pjer Vinter opominje da ljubav nije rad u kojem se od dvoje pravi jedan, već proces u toku kojeg osoba koja voli samo osvaja sebe preko te druge ličnosti.

Čim dođemo u situaciju da sa nekim moramo da pregovaramo o nečemu, pravimo previše kompromisa koji nam ne prijaju, gubimo deo svoje slobode. Naučeni smo da voleti znači imati prava nad partnerom i smatrati da je normalno da on ima prava nad nama – kaže Vinter.

loading...