Ishrana prema bojama
Ishrana prema bojama

U toku zime virusne i bakterijske infekcije vrebaju iza ćoška i čekaju momenat da napadnu oslabljeni imunitet, zato je važno da u svoju ishranu što pre uvrstite ove namirnice…

Tokom zimskog perioda većina ljudi provodi manje vremena napolju, manje se kreće i uglavnom jede “tešku” hranu, što može vrlo loše da se odrazi na zdravlje. Srećom, postoji nekoliko namirnica koje nam mogu pomoći da održimo energiju, “podignemo” imunitet i održimo zdravlje tokom čitave zime, piše Klix.ba.

med, sirup, pixabay

reklame

Med

Med je odlična alternativa šećeru i koristi se kao zaslađivač. Tokom zime se može koristiti u većim količinama jer održava toplotu tela i pomaže u borbi protiv infekcija i virusa koji uzrokuju prehladu i grip. Stručnjaci savetuju dnevno uzimanje jedne kašike meda rastopljene u čaši tople vode ili mleka.

Salata od karfiola, salata, karfiol, spanać, recept, povrće, foto pixabay

Zelenolisno povrće

Zelenolisno povrće poput spanaća je važan deo ishrane tokom zime. Spanać je antioksidant i sadrži mnogo vitamina A i C. Koristan je za zdravlje kose i kože, a bogat je i gvožđem, proteinima i mineralima. Sprečava astmu i druge zdravstvene probleme.

Korenasto i krtolasto povrće

Korenasto i krtolasto povrće poput šargarepe, repe i krompira nije samo hranljivo, nego ga ima u izobilju tokom zime, a uz to je i sveže. Šargarepa je bogata vitaminom A, koji je koristan za kožu, a pomaže i u borbi protiv prehlade i infekcija.

stavlja-limun-pored-glave-nocu-ono-sto-se-ujutru-desava-ce-svako-pozeleti

Agrumi

Agrumi, posebno pomorandže, grejp i limun, bogati su vitaminom C. Korisni su za kožu i metabolizam, a pomažu u borbi protiv virusa. Vlakna koja sadrže pomažu u kontroli holesterola.

Beli luk

Beli luk poboljšava ukus hrane, održava toplotu tela i deluje antibakterijski i antivirusno, čime pomaže u borbi protiv različitih zimskih bolesti.

Izvor: Klix.ba

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.