Iako možda ne verujete, nekadašnji omiljeni praznik svih naroda i narodnosti u SFRJ i jedan od najstarijih praznika u SAD imaju mnogo više sličnosti nego što možete da zamislite

Dan zaljubljenih smo odavno prigrlili, a i Noć veštica se poslednjih godina odomaćila na ovim prostorima. Neki bi rekli da je žalosno što svojatamo tuđe praznike dok na svoje zaboravljamo ali sve i da hoćemo, američki Dan zahvalnosti ne možemo da ”otmemo”. A i što bismo kad imamo svoj Dan Republike? Možda on jeste iz druge epohe i pripada zemlji koja ne postoji skoro četvrt veka ali ga se ljudi sa setom sećaju i mnogi ga i dan – danas obeležavaju. A kakve uopšte sličnosti imaju ova 2 praznika i po čemu se razlikuju?

Slavi se gotovo u isti dan

Svi dobro znamo da je 29. novembar sinonim za Dan Republike dok Amerikanci svoj praznik obeležavaju uvek 4. četvrtka u novembru, a ove godine to je 26. novembra. Kanađani imaju svoju verziju i slave ga drugog ponedeljka u oktobru.

Zašto se slavi(lo)

reklame

Iz istorijskih udžbenika znamo da je tog mitskog dana 1943. godine u bosanskom gradu Jajcu održano Drugo zasedanje AVNOJ -a, gde je proglašeno federalno uređenje Jugoslavije i ustavotvorna skupština FNRJ. I po raspadu bivše nam zemlje u Srbiji se ovaj praznik zvanično slavio sve do 2002, kada je ukinut odlukom Veća građana Savezne skupštine SRJ. Da su zaista svi toliko uživali u bratstvu i jedinstvu verovatno ne bi ni bilo bratoubilačkih ratova, ali svakako da su svi uživali u višednevnim slobodnim danima gotovo pola veka.

jugoslavija

 

Kao zvaničan podatak uzima se da su prvi Dan zahvalnosti Amerikanci proslavili 1621. godine u mestu Sveti Avgustin na Floridi. Slavi se u okviru žetvenih praznika i na taj dan stanovnici SAD izražavaju svoju zahvalnost Bogu zbog dobre žetve, ali i za sva materijalna dobra i poštovanje prema Bogu jer ih je spojio sa porodicom, prijateljima i ljubavnim partnerima. A zašto? Kako legenda kaže, stotinak britanskih doseljenika stiglo je davne 1621. u Novu zemlju ali zimu je preživelo tek njih 46. Niko od njih ne bi ni pretekao da nije bilo starosedelaca Indijanaca koji su ih naučili veštinama poput lova i ribolova, pokazali im kako da gaje stoku, obrađuju zemlju i skupljaju jestive plodove. Ovaj praznik je zapravo ustanovljen u znak zahvalnosti poluistrebljenim Indijancima što su dođošima spasli žive glave a ovi im zauzvrat oteli zemlju.

 

thanksgiving-518478_640

 

Žrtvovanje životinja

Za 29. novembar mnoge praseće porodice bi bile zavijene u crno jer je to bio idealan momenat za svinjokolj, a tradicija pretvaranja omalenih prasića u siročiće zarad gurmanluka i punih stomaka baš na taj datum zadržala se do današnjeg dana. A šta je Dan zahvalnosti bez pogoleme ćurke punjene kestenjem, brusnicama i ko zna kojom (za Srbe) suludom kombinacijom? Kad bi trebalo da se Srbi i Ameri nađu na pola puta, velika je verovatnoća da bi za slobodu padale vijetnamske svinje da ne bi bilo ni po babu ni po stričevima.

Kako se slavi

I kod jednih i kod drugih sve se vrti oko hrane. Okupe se rodbina i prijatelji, čereči se guda ili ćurka i samo se krka. Naravnom ne jede se klot meso već tu dođe još sijaset đakonija. I cirka se, razume se.

 

suckling-pig-95896_640

 

Zaključak

Žalosno je što smo svi sa područja bivše Jugoslavije narodi sa viševekovnom tradicijom pa nam se praznik nije održao ni 50 godina dok onim Amerikancima što su manje – više tikve bez korena polazi za rukom da svoju prazničnu tradiciju održe skoro 4 veka.

 

Maja Čanović/besnopile.rs

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.