Gothod Efraim Lesing je sredinom druge polovine 18. veka napisao komad „Natan Mudri“ koji je Crkva zabranila.

Zašto? Zato što je promovisao prijateljstvo, toleranciju, relativnost Boga i odbacivanje čuda, a isticao potrebu sa boljom komunikacijom među različitim religijama.

Gothold Efraim Lesing (1729-1781) je bio nemački pisac, filozof, publicista i umetnički kritičar, jedan od najbitnijih predstavnika prosvetiteljstva. Smatra se prvim dramaturgom u istoriji, a danas ćemo se ukratko pozabaviti njegovim delom “Natan Mudri” koje je izdao dve godine pre nego što će umreti.

reklame

“Natan Mudri” je žestoka književna molba i poziv na versku toleranciju, a paradoksalno je to što je za vreme njegovog života ovaj komad bio zabranjen od strane crkvenih vlasti; prvi put je izveden tek 1783. godine u Berlinu. 1922. je snimljen i nemi film po njemu.

Radnja je smeštena u Jerusalim za vreme Trećeg krstaškog rata, i opisuje kako mudri jevrejski trgovac Natan, prosvećeni muslimanski sultan Saladin i isprva anonimni hrišćanski vitez templar premošćuju razlike između judaizma, islama i hrišćanstva. Lik Natana je utemeljen na Lesingovom dugogodišnjem prijatelju Mojsiju Mendelsonu; on i Saladin se upoznaju prvi put tokom partije šaha.

Ceo film možete pogledati ovde:

U osnovnim crtama, radi se o delu koje promoviše prijateljstvo, toleranciju, relativnost Boga i odbacivanje čuda, a ističe potrebu sa boljom komunikacijom među različitim konfesijama.

Centralni deo “Natana Mudrog” je takozvana Parabola o prstenu koju ćemo vam prepričati, a koja počinje kada Saladin upita Natana koja je religija istinita, nakon čega Natan počinje da besedi.

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.