HOROSKOP NA USTA ULAZI: Vodolije se goje jer jedu ko mećava, i ždernjaju brzu hranu, Ribe mngogo biraju i tripuju, Bikovi su alergični na koješta, a Lavovi i Ovnovi se goje kao nenormalni.
Učinite svom organizmu veliku uslugu i skuvajte sutra ručak prema zvezdama!
OVAN (21. mart-20. april)
Jedite manje obroke, ali češće bez obzira na to koliko ste zaposleni. Vi ste osoba koja postaje nepodnošljiva kad ogladni, pa za tako nebulozan želudac preporučujemo sledeći vegetarijanski specijalitet!
Kačamak sa šumskim pečurkama
(2-3 porcije)
- 200 g organske palente
- 400-500 g šumskih pečuraka (vrganja ili lisičarki)
- 1 glavica crnog luka
- 1 veza peršuna
- beli sir (opciono)
- so, biber
Palentu zalijte sa 700-800ml slane vrele vode. Promešajte, ostavite par minuta na slaboj vatri, poklopite i ostavite desetak minuta da nabubri. Sitno naseckani crni luk dinstajte na ulju ili puteru oko 5 minuta, zatim dodajte naseckane pečurke. Posolite i pobiberite. Poklopite tiganj i dinstajte pečurke 5 minuta na srednjoj vatri. Zatim skinite poklopac, smanjite vatru i ostavite još desetak minuta, da ispari višak tečnosti. U činije u kojima ćete služiti ručak poređajte prvo sloj palente, zatim sloj pečuraka, a preko sitno naseckani peršun. Ako jedete mlečne proizvode, preko narendajte beli sir (kao za šopsku salatu). Prijatno!
BIK (21. april-20. maj)
Osigurajte da vaša večera bude zadovoljavajuća. Pripremite zdrave obroke sa dosta pečuraka, evpo idealnog predloga za vašu stomačinu:
Bukovače sa mladim lukom i susamom
(3 porcije)
- 0,5 kg svežih bukovača
- 3-4 veze mladog luka
- 1 kašika susamovih semenki
- sveže mleveni biber iz mlina
- malo soli
- 100 g kozjeg sira (može i feta ili neki drugi slani beli sir)
Naseckajte bukovače na krupne komade, a zeleni deo mladog luka – na sitno. Zagrejte malo ulja ili putera u dubokom tiganju, ubacite bukovače i poklopite.
Dinstajte na srednjoj vatri 5-6 minuta, zatim dodajte mladi luk, promešajte i opet poklopite. Dinstajte još pet minuta, a zatim otvorite poklopac. Dodajte dosta bibera i malo soli (ukoliko ćete na kraju dodavati sir koji je mnogo slan, onda nije potrebno soliti pečurke).
Dinstajte jelo još oko pet minuta tako da višak tečnosti ispari. U drugom tiganju, stalno mešajući, zagrejte semenke susama tako da dobiju zlatnu boju i jaču aromu. Spojite ih sa pečurkama.
Kada služite bukovače, u tanjire dodajte i komadiće kozjeg ili feta sira. Ovo jelo može da se jede i toplo i hladno, ali ja ga više volim hladno, kao neku vrstu salate. Prijatno!
BLIZANCI (21. maj-20. jun)
Izbegavajte jaku kafu i žitarice jer vam ne prijaju. Jedite u krugu porodice probajte sa više presnijeg povrća ili poslušajte zvezde i sprčkajte ovo za has:
Ljutkasta boranija sa orasima
- 2 kašike susamovog ulja
- 450-500 g sveže ili zamrznute boranije
- 1 crvena paprika
- 3-4 čena belog luka
- 2 kašičice narendanog korena đumbira
- ½ kašičice mlevenog čilija ili drugu vrstu ljute paprike
- 1/3 šolje usitnjenih oraha
- soja ili tamari sos (po želji)
Zagrejte susamovo ulje (ako nemate, može i suncokretovo) i dve kašike vode u dubokom tiganju ili voku. Dodajte opranu boraniju, promešajte, poklopite i dinstajte na srednjoj vatri pet minuta. Zatim dodajte sitno naseckanu papriku i dinstajte još pet minuta bez poklopca. Dodajte izgnječen ili sitno naseckan beli luk, narendan đumbir, ljutu papriku i usitnjene orahe (ja ih samo malo istučem čekićem). Sve dobro promešajte. Ako koristite soja sos, dodajte par kašika. Ako ne, onda posolite. Dinstajte još pet minuta, tako da boranija ne izgubi zelenu boju i da ostane malo hrskava. Služite ovo jelo toplo ili hladno. Prijatno!
RAK (21. jun-22. jul)
Lako dobijete na težini, iako veoma vodite računa o broju pojedenih kalorija. Ovakav obrok ima da vam otkrije novu dimenziju života u kuhinji a i šire!
Humus
- 250g suve leblebije (nauta)
- 5 kašika maslinovog ulja
- 4-6 kašika vode
- sok ½ limuna
- 10 listića svežeg bosiljka
- 2-3 čajne kašike taana (susamovog putera)
- 1 kašičica kumina u prahu
- ½ kašičice soli
Potopite leblebiju preko noći. Ujutru je isperite i pomešajte sa svim ostalim sastojcima u blenderu ili uz pomoć štapnog miksera. Mešajte dok ne dobijete homogenu pastu. Ukoliko želite da humus ima kremastiju strukturu sipajte više vode ili ulja. Po želji možete dodavati: beli luk, čili papriku, biber, đumbir, bilo koje začinsko bilje, a umesto maslinovog ulja možete koristiti susamovo ili bundevino. Čuvajte humus u zatvorenoj posudi u frižideru i iskoristite ga u roku od 4 do 5 dana.
P.S. Možete da pravite humus i od kuvane leblebije, imaće malo drugačiji ukus, pa kako ko voli. Prijatno!
LAV (23. jul-22. avgust)
Ne možete da živite bez ukusnih sendviča. Pripremajte ih sa mnogo povrća, ako baš morate, ali, sudbinski gledano, ovo jelo pripada samo vama:
Punjeni avokado
(2 porcije)
- 2 veća avokada
- 1 paradajz
- 1 slatka paprika
- kozji sir
- par grančica mirođije
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1 kašika soka limuna ili limete
- rukola
- so
- biber
Plodove avokada operite i isecite uzduž napola. Izvadite košticu. Napravite kockaste zaseke na avokadu. Pomešajte ulje, limunov sok i so i namažite time unutrašnjost plodova. Stavite u rernu zagrejanu do 200 stepeni na 10 minuta.
Dok se avokado peče, sitno iseckajte paradajz, papriku i kozji sir. Pomešajte povrće sa naseckanom svežom mirođijom i pobiberite. Kada se avokado ispeče, napunite ga povrćem i ukrasite listićima rukole. Jedite kašićicom zajedno sa „mesom“ avokada. Zbog visoke hranljive vrednosti avokada, ovo jelo je sasvim dovoljno za neku užinu ili čak i večeru. Prijatno!
DEVICA (23. avgust-22. septembar)
Nemojte da jedete previše hleba i teške hrane. Izbegavajte sve što je masno, pobogu, zašto ne biste častili stomak dušu i telo sa ovim neviđenim receptom, spremite sebi Pečeni karfiol sa kozjim sirom!
- 1 glavica karfiola (oko 1 kg)
- 2 glavice crnog luka
- 1 crvena paprika
- 3 paradajza
- 4 čena belog luka
- 2-3 jajeta (nije obavezno)
- 200 kozjeg ili ovčjeg sira
- kašika putera ili ulja
- svež i sušeni bosiljak (ili drugo začinsko bilje po ukusu)
- so i biber
Podelite karfiol na delove i kratko prokuvajte (oko 10 minuta) ili pripremite na pari. Karfiol treba da postane mekan, ali ne previse, ne da se raspada. Isecite luk, papriku i beli luk. Usitnite karfiol i pomešajte ga sa sirovim povrćem. Dodajte izmrvljen sir (ostavite malo za ukras), dodajte dva sirova jajeta (može i bez jaja), bosiljak, so, biber i druge začine koje volite. Promešajte i izručite u pleh (ja sam koristila pleh prečnika 24 cm), namazan puterom ili uljem. Preko karfiola stavite paradajz naseckan na kružiće. Stavite u rernu zagrejanu na 180˚C. Pecite dok karfiol ne postane zlatne boje (oko 30 minuta). Gotovo jelo dekorišite mrvicama sira i svežim bosiljkom i uživajte! Prijatno!
VAGA (23. septembar-22. oktobar)
Probudite se ranije i pripremite doručak koji će vam dati dovoljno energije za čitav dan. Ovo je idealan izbor!
Kinoa sa bundevom, crvenom ribizlom i orasima
(4 porcije)
- 200-250 g crvene kinoe
- oko 800 g očišćene bundeve
- ½ sveže ili zamrznute crvene ribizle ili brusnice
- ½ srednje glavice crvenog luka (nije obavezno)
- 1 veći ili 2 mala čena belog luka
- ulje ili gi (prečišćeni puter)
- ½ kašičice đumbira u prahu i/ili karija
- ½ šolje oraha
- ½ veze peršuna
- so, biber
Odvojeno skuvajte kinou u slanoj vodi. Zagrejte rernu do 190 stepeni. Naseckajte bundevu na kockice, beli i crveni luk (sitno). Stavite svo povrće u pleh i malo ga premažite uljem ili puterom. Dodajte so, biber, đumbir i/ili kari (ja dodajem i jedno i drugo) i sve dobro promešajte rukama.
Pecite u gornjem delu rerne oko 20 minuta (dok bundeva malo ne omekša). Za to vreme na suv zagrejan tiganj sipajte usitnjene orahe (ne mlevene) i mešajte ih dok ne osetite prijatnu aromu oraha (oko 5 minuta). Odmrznite na sobnoj temperaturi bobice crvene ribizle i brusnice.
U velikoj činiji spojite kuvanu kinou, dodajte zapečeno povrće, orahe, naseckani peršun i ribizlu. Dobro promešajte, probajte i začinite još ako treba. Možete da dodate maslinovo, bundevino ili drugo omiljeno ulje. Prijatno!
ŠKORPIJA (23. oktobar-22. novembar)
Nemojte da pijete alkohol, pogotovo dok radite. Voda je za vas najzdravije piće premda vam neće škoditi ni da pojedete nešto! A kako bi bilo da hasate nešto kvalitetno za promenu? Evo, recimo ovo:
Batat sa pečurkama, spanaćem i golicom
(3 porcije)
- 2 srednja batata
- 400g šampinjona
- 200-300g sirovog spanaća
- 50g sirove golice (očišćene semenke bundeve)
- 1 kašičica soli
- malo bibera
- ¼ kašičice cimeta
- ¼ kašičice mlevene ljute paprike
- sušeno začinsko bilje po izboru (origano, bosiljak, timijan ili drugo)
- maslinovo ulje
- sok 1/3 limuna
- 10 komada čeri paradajza (opciono)
Iseckajte batat na male kockice, sve sa ljuskom. U maloj činiji pomešajte so, biber, cimet, ljutu papriku i začinsko bilje. Sa polovinom ove smese pospite batat, naprskajte ga uljem i stavite u rernu da se peče na 180 stepeni oko 25 minuta, dok ne omekša.
Dok se batat peče, naseckajte pečurke uzdužno na nekoliko delova. Operite spanać i odstranite peteljke i rebra listova, jer u njima ima dosta oksalne kiseline štetne po organizam. Dinstajte pečurke u poklopljenom tiganju oko 3-4 minuta, zatim dodajte listove spanaća i ostatak začina, promešajte i opet poklopite.
Nakon 2-3 minuta otvorite tiganj i pustite da se pečurke i spanać dinstaju još par minuta tako da višak vode ispari. Dodajte pečen batat, golicu, čeri paradajz (presećen na pola) i limunov sok. Dobro promešajte i poslužite.
STRELAC (23. novembar-21. decembar)
Izbegavajte nekvalitetnu hranu i lošu atmosferu. I jedno i drugo će vas oneraspoložiti, pa ćete jesti još više budalaština. Pošto Strelčevi jedu pasulj, probajte ovaj recept i odlepićete!
Crni pirinač sa mungo pasuljem i povrćem
- 200 g crnog pirinča
- 100-150 g mungo pasulja
- 1 glavica crnog luka
- 2 šargarepe
- 2 slatke paprike
- 1 veza svežeg korijandera (ili peršuna)
- ulje (gi, maslinovo ili bilo koje drugo nerafinisano)
Skuvati crni pirinač u tri šolje slane vode. Kada provri, smanjiti vatru i kuvati još oko 30 minuta. Mungo pasulj potopiti na sat vremena. Kuvati ga oko 20-25 minuta.
Naseckati crni luk i izdinstati ga na ulju dok ne postane providan. Krupno narendati šargarepu, izručiti u tiganj sa lukom, dodati malo vode i dinstati oko pet minuta. Sitno naseckati paprike, dodati u tiganj i dinstati svo povrće još desetak minuta.
Dodati povrću gotov pirinač i mungo pasulj, promešati i dinstati još par minuta. Na kraju posuti seckanim korijanderom ili peršunom, ako nemate svež korijander. Prijatno!
JARAC (22. decembar-19. januar)
Volite da kuvate, ali bez eksperimentiranja. Ipak, uz ovaj recept nema mesta za tremu. Iz prve čete napraviti ovo ukusno jelo.
Čorba od batata i šargarepe sa pečurkama
- 750 g batata (3-4 komada)
- 1-2 velike šargarepe
- 1 kašičica narendanog đumbira
- 1 kašičica karija
- 400 g šampinjona, šitaka ili drugih pečuraka
- 2 čena belog luka
- 1 glavica crnog luka
- 2 kašike putera gi ili kokosovog ulja
- so i biber
- mladi luk
- sok 1/3 lumuna (opciono)
Očistite batat i šargarepu i naseckajte ih na komadiće srednje veličine. Ubacite u šerpu i zalijte 1 litrom vode. Pustite da provri, zatim smanjite vatru i kuvajte dok šargarepa ne omekša (oko 25 minuta). Ugasite vatru, dodajte narendani đumbir, kari, so, biber i izgnječen beli luk. Dobro promešajte, dodajte malo gi putera ili kokosovog ulja, limunovog soka i izmiksajte sve u blenderu ili štapnim mikserom.
U tiganju na puteru ili kokosovom ulju izdinstajte sitno naseckan crni luk i pečurke dok one ne omekšaju (5-10 minuta).
Sipajte čorbu u tanjire, a preko stavite pečurke i naseckan mladi luk. Super ukusan ručak je gotov! Prijatno!
VODOLIJA (20. januar-18. februar)
Naučite da prestnete da jedete u trenutku kad osetite da je bilo dovoljno, čak i ako vam krene voda na usta od ovog predloga.
Spremite sebi Špagete sa povrćem i šitake pečurkama
200-250 g špageta od heljdinog, integralnog pšeničnog, speltinog ili ražanog brašna
- 250-300 g svežih šitake pečuraka
- 1 veza mladog luka
- 2 šargarepe
- 1 slatka paprika
- 2 čena belog luka
- 1/3 limuna
- ljuta papričica (po ukusu)
- susamovo ulje
- 1 kašika balzamiko sirćeta
- so, biber
- 2 kašike susama
Naseckati šitake pečurke na komadiće srednje veličine, šargarepu i papriku na trakice, ljutu papričicu na sitne komadiće, a mladi luk (samo zeleni deo) – na trakice dužine oko 5 cm. Beli luk sitno naseckati. Zagrejati vodu, posoliti je i kada provri skuvati špagete. Špagete od heljdinog brašna kuvaju se najkraće – svega 5 minuta, dok je za ostale potrebno od 8 do 10 minuta.
Zagrejati u velikom tiganju ili voku susamovo ulje i dodati odmah balzamiko sirće. Staviti u tiganj pečurke i stalno mešajući pržiti ih par minuta. Zatim dodati šargarepu, papriku i ljutu papričicu (u zavisnosti od toga koliko ljuto želite da ispadne jelo). Nakon jednog minuta dodati so, biber, beli luk i sok od limuna. Mešajući propržiti sve još 3-4 minuta. Gotove špagete isprati vodom i dodati u tiganj sa povrćem. Promešati sve, dodati mladi luk i ostaviti na vatri još jedan minut. Na kraju dodati semenke susama. Prijatno!
RIBE (19. februar-20. mart)
Ribe treba da izbegavaju kiselu hranu, ren i prženu slaninu. Imaju vrlo osetljiv želudac koji loše reaguje na teška jela. Za promenu napravite izlet u predivnu vegetarijansku kuhinju.
Kari sočivo sa spanaćem
- 250g sočiva
- 1 kašika gi (prečišćenog putera) ili maslinovog ulja
- 2 čena belog luka
- 250-300g svežeg spanaća
- 1 konzerva (400ml) seckanog paradajza sa sokom ili 3 komada svežeg naseckanog paradajza
- 1-2 kašičice karija
- 1-2 kašičice narendanog đumbira
- ½ kašičice soli
- ¼ kašičice cimeta
- ¼ kašičice muskatnog oraščića
- ¼ šolje sušenog paradajza (opciono)
Operite sočivo i skuvajte ga dok malo ne omekša, ali ne skroz, jer ćete ga kasnije dinstati zajedno sa spanaćem. Za braon sočivo je to oko 20 minuta, za crveno – 10-15, a za mungo – oko 25 minuta.
Operite i naseckajte spanać. U dugokom tiganju zagrejte gi ili maslinovo ulje. Dodajte izgnječeg beli luk, đumbir, kari, cimet, muskatni oraščić, so i mešajte sastojke oko 1 minuta na slaboj vatri. Zatim dodajte spanać, promešajte ga i poklopite na 1-2 minuta, dok spanać ne omekša.
Zatim dodajte sočivo, paradajz iz konzerve, sušeni paradajz (nije obavezno, ali toplo preporučujem), dobro promešajte, poklopite i dinstajte na slaboj vatri oko 20 minuta.
Na kraju možete dodati sveži peršun.