GOJITE SE OD VAZDUHA? Možda samo pogrešno spavate! Evo šta nikako ne treba da radite

Pod poremećajem spavanja podrazumeva se spavanje koje traje ispod šest, odnosno duže od 9 sati tokom noći.

Ljudi koje nedovoljno spavaju, ali i oni koji preteruju u spavanju, imaju veći rizik od kardiovaskularnih bolesti i hipertenzije. Takođe, smanjuje se sposobnost metabolizacije šećera i povećava rizik od dijabetesa, opada imunitet, kaže psiholog dr. sc. Ivan Bošnjak, specijalista neurologije, iz Centra za poremećaje spavanja Klinike za psihijatriju Vrapče.

Oba sindroma podjednako negativno utiču i na ukupan kvalitet života, između ostalog i tako da povećavaju nivo stresa (ako nismo naspavani, često nismo dobro koncentrisani na posao i svakodnevne obaveze, a ako spavamo predugo, češće kasnimo i ‘hvatamo’ obaveze), pa je vrlo važno otkloniti uzroke i uravnotežiti vreme spavanja – naspavati se kvalitetno.

reklame

devojka1

Iako je potreba za snom individualna i zavisi od niza faktora: na primer, o starosti, fizičkim i mentalnim aktivnostima tokom dana, smatra se da je prosečnoj osobi potrebno sedam do osam sati sna.

Osobi koja obavlja teške fizičke poslove može trebati i nešto više sna, dok oni koji tokom dana nemaju puno obaveza – kao što su starije osobe – mogu spavati i kraće. Upšteno se smatra da postoji poremećaj spavanja ako trajanje spavanja padne ispod šest, a pogotovo ispod pet sati, odnosno ako neko spava duže od 9 sati tokom noći. 

24sata.hr

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.