kako se kiseli kupus
Kupus foto Pixabay

Kupus se često izbegava, odnosno pada u drugi plan kada je u pitanju povrće koje se konzumira radi dobrog zdravlja.

Stručnjaci kažu da je to većinom zbog njegovog pomalo gorkog okusa.

Kupus je međutim mnogo zdravo povrće, baš kao i brokule, kelj i spanać. Hranjive stvari iz kupusa odgovaraju ili premašuju delotvornost nekih komercijalnih lekova, odnosno kako deluju na organizam. Na primer, za stomak je mnogo dobar gefarnat (organsko jedinjenje, koje sadrži 27 atoma ugljenika i ima molekulsku masu) i amino kiseline, te L-glutamin, koji je takođe prisutan u kupusu.

reklame

Sok od kupusa omogućava da se dobije više hranjivih moći u jednoj porciji. Prednosti soka od kupusa su:

Antioksidansi
Kupus i kupusov sok su bogati antioksidansima. Oni se u organizmu suprotstavljaju štetnim slobodnim radikalima.

Borba protiv opake bolesti
Fitohemikalije u kupusu jačaju imuni sistem, pa se na taj načim organizam bori protiv virusa, bolesti, pa čak i onih najopakijih – kao što je kancer.

Holesterol
Omega-3 kiseline iz kupusa pomažu u snižavanju krvnog pritiska, lošeg holesterola i triglicerida.

Ten i koža
Kupus je prepun hranjivih stvari za održavanje integriteta kože: vitaminima A i E za lečenje i podmlađivanje, sumpora za infekcije, i kalijuma za čistoću.

Probava
Kupusov sok sadrži mlečne kiseline, prirodne sastave koji pomažu floru i ponašaju se kao sredstvo za dezinfekciju u debelom crevu.

(RadioSarajevo)

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.