Elektronske cigarete izazivaju rak
Goldy / freedigitalphotos.net

Naučnici su potvrdili da isparenja elektronskih cigareta ipak u sebi sadrže štetne hemikalije koje uzrokuju smrtonosne oblike raka pluća, ali i drugih organa.

Elektronske cigarete sadrže hemikalije koje izazivaju smrtonosni oblik raka, baš kao i obične cigarete, otkrila je nova studija.

Najnovije istraživanje koje je ispitalo zdravstvene rizike udisanja isparenja iz e-cigareta, otkrilo je da ta isparenja sadrže iste slobodne radikale koji se nalaze i u duvanskom dimu.

reklame

Elektronske cigarete izazivaju rak

Naučnici su bili iznenađeni kad su u pari iz elektronskih cigareta pronašli hemikalije koje izazivaju rak.

– Otkrili smo da uticaj koji e-cigarete imaju na pluća nije neutralan. Posmatrali smo da li povećavaju mogućnost infekcije respiratornog sistema i odgovor je – da – kaže profesor Šajam Bisvaj, ekspert za plućne bolesti sa “Johns Hopkins University”, koji je bio i autor ove studije.

Istraživanje je sprovedeno na miševima, koji su tokom dve nedelje bili izloženi isparenjima e-cigareta.

Isparenja e-cigareta smalnjila su sposobnost miševa da se izbace bakterije i viruse iz svojih pluća i virusna infekcija dovela je do gubljenja telesne težine, pa čak i do smrti – kaže dr Tomas Suzan, jedan od istraživača.

Ima i dobrih vesti za za konzumente e-cigareta, a to je da da je broj slobodnih radikala u tim isparenjima mnogo manji nego u duvanskom dimu.

Bili smo iznenađeni koliko je taj broj, ipak, velik, s obzirom da kod e-cigareta nema sagorevanja. To je još uvek velik broj slobodnih radikala koji mogu naneti štetu ćelijama – kaže dr Suzan.

Slobodni radikali su štetni molekuli koji nanose ozbiljnu štetu ćelijama i DNK.

Telegraf.rs / Mirror
kaver ilustracija: Goldy / freedigitalphotos.net

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.