DŽEM OD SLANINE

Na Volim meso portalu, slanina je nepresušan izvor inspiracije. Za vas su ovog puta testirali kako (i zašto!) napraviti džem od slanine i paradajza.

Za pripremu ovog džema odaberite veoma zreo i sočan paradajz. Ne morate da ga gulite, samo odstranite peteljku i nezrele delove. Nemojte se plašiti da “potrošite” 200 gr slanine ili pančete jer je ono što ćete dobiti čisto savršenstvo.

Džem možete mazati na hleb, krekere, tost, dodajte ga u hamburger ili sendvič, uz pržena jaja pa čak i u salatu. Jednom kad ga probate, znaćete da mu je mesto – u svemu!

reklame

Sastojci (za 2 dl džema):

225 g slanine ili pančete
350 g zrelog paradajza
1/2 glavice luka
25 g smeđeg šećera
1 kašika belog šećera
1/2 kašičice soli
1 kašičica mlevene paprike (slatke)
1/2 kašičice mlevene slačice
1/2 žlice jabukovog serćeta
prstohvat tucane ili mlevene ljute paprike (chilli)

Priprema:

Slaninu nasecite na tanje trake pa je pržite dok ne postane potpuno hrskava. S obzirom na veću količinu slanine koju treba prepržiti, učinite to u par tura da ne biste pretrpavali tiganj.

Prženu slaninu odložite sa strane na tanjir. Odvadite dve do tri kašike masnoće na kojoj se slanina pekla, pa očistite tiganj od ostatka masnoće i eventualnih mrvica i komadića slanine koji bi mogli zagoreti.

Na zagrejanoj masnoći od slanine prepržite sitno seckani luk dok ne postane staklast. Trake slanine razmrvite u komade pa vratite u tiganj. Dodajte seckani paradajz i sve ostale začine, pa poklopite.

Kuvajte na jačoj vatri dok umak ne zavri, a zatim smanjite vatru i kuvajte do 45 minuta. Povremeno promešajte i pazite da “džem” ne zagori. Tečnost treba da ispari i džem mora da postane gust i ljepljiv.

Kada je gotov, ostavite ga da se malo ohladi, pa navalite.

U dobro zatvorenoj teglici, džem možete čuvati u frižideru do 2 meseca, iako smo sigurni da će nestati u roku kraćem od dva dana.

izvor: volim-meso.hr

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.