“Dosije X” je svetski mega popularna, a danas se slobodno može reći i kultna serija koja istražuje teorije zavere o NLO-ima i vanzemlajcima……

Američka serija “Dosije iks” je delo producenta Krisa Kartera u kojoj su glumili Dejvid Duhovni (agent Molder) i Džilijan Anderson (agent Skali) emitovana je od 1993. do 2002. godine da bi se ponovo nastavila prošle 2016. godine.

Zanimljiva, uspešna i serija osvojila je čak 15 prestižnih Emija i pet Zlatnih globusa i svojevremeno je važila za jednu od najdužih naučnofantastičnih serija u istoriji televizije u SAD-u – prenose Zanimljivosti dana.

A sada krenimo da saznamo koje su to zanimljivosti vezane za seriju “Dosije X”:

reklame

1. Ideju za “Dosije iks” producent Kris Karter dobio je nakon što je pročitao izveštaj u kojem je 3,7 miliona ljudi tvrdilo da su ih oteli vanzemaljci. Takođe, na razvoj serije znatno su uticala ostvarenja “Alfred Hitchcock Presents”, “Tales from the Darkside”, “The Twilight Zone”, “Night Gallery”, a najviše od svih “Kolchak: The Night Stalker”.

2. Kada je serija premijerno prikazana 1993. godine, Entertainment Weekly je na slogan Dosije X “The truth is out there” odgovorio sa “We know – this show is goner”, čime su najavili skori kraj snimanja serije. Naravno, nisu bili u pravu.

3. Lik agenta FBI Dejne Skali inspirisan je likom Klaris Sterling iz filma “Silence of the Lambs”. Inače, prezime je dobila po Vinu Skaliju, Karterovom omiljenom sportskom komentatoru, dok je Molder devojačko prezime njegove majke.

4. Vilijam B. Dejvis, glumac poznat u seriji kao “Pušač”, zapravo je prekinuo da puši još sedamdesetih godina. U seriji je pušio biljne cigarete.

5. Prepoznatljivo zviždanje iz muzičke teme zasnovano je na gitarskom rifu pesme “How Soon Is Now?” britanskog alternativnog rok benda “The Smiths”.

6. Mič Piledži (zamenik direktora FBI-aja, Volter Skiner) je bio gostujući glumac u prvoj epizodi serije. Kasnije je zamoljen da se vrati na nekoliko epizoda u drugoj sezoni, a kako je vremenom postao najbitniji lik pored Moldera i Skali, ostao je u seriji sve do njenog kraja 2002. godine.

7. Osim toga, na snimanju je upoznao svoju suprugu Arlin Voren, dublerku Džilijan Anderson. Međutim, to nije sve. Na venčanju im je kum bio Dejvid Duhovni, a Arlin je kasnije glumila Skinerovu sekretaricu.

8. Suprotno Foksu Molderu kog glumi u seriji i koji veruje u vanzemaljce i paranormalne pojave, Dejvid Duhovni ne veruje u vanzemaljce tj.on je skeptik. Sa druge strane, Džilijan Anderson koja glumi skeptičnu Dejnu Skali, u pravom životu veruje u natprirodne pojave!

9. Pošto je u SAD protivzakonito napraviti lažnu FBI značku, one upotrebljene u seriji ”Dosije X” morale su biti modifikovane pa na njima, je pisalo “Federal Bureau of Justice, United States Department of Investigation”.

10. Karter je jedva uspeo da Andersenovoj obezbedi ulogu Skalijeve koja je tada imala 24 godine. Naime, mnogi su smatrali kako taj lik treba da tumači neka “seksipilnija glumica”. Dok je pilot epizoda ovoj glumici bio tek drugi put da stajala pred kamerama.

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.