domaći sir, sir, sirenje, recept, feta sir, pixabay

Nije nemoguće. Uz malo truda imaćete savršen domaći sir.

Sastojci:

4 litre svežeg punomasnog mleka
1 supena kašika sirišta
so

reklame

Priprema:

1. Naš je savet da sir počnete da pravite u večernjim satima. Baš tako su radile i naše bake, pa verovatno da je tako i najpraktičnije, ali naravno da nije obavezno.

2. Mleko malo zagrejte u loncu, tek toliko da bude mlako, pa mu dodajte sirište i promešajte. Lonac poklopite i ostavite da odstoji preko noći, tako će se sir praviti dok vi spavate.

3. Ujutru kada se probudite mleko će biti usireno, potrebno je samo da ga procedite kroz gazu i pazite da sav gust sadržaj ostane u gazi. Krajeve gaze vežite i okačite da se dobro iscedi sva surutka. Za kačenje koristite drveni štap koji je duži od širine posude u kojoj će se sir cediti, da može da se položi na gornje ivice posude (kao što je na slici). Za to vam komotno može poslužiti isti lonac u kojem je stajalo mleko preko noći. Surutku takodje sačuvajte…

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.