Nije nemoguće. Uz malo truda imaćete savršen domaći sir.
Sastojci:
4 litre svežeg punomasnog mleka
1 supena kašika sirišta
so
Priprema:
1. Naš je savet da sir počnete da pravite u večernjim satima. Baš tako su radile i naše bake, pa verovatno da je tako i najpraktičnije, ali naravno da nije obavezno.
2. Mleko malo zagrejte u loncu, tek toliko da bude mlako, pa mu dodajte sirište i promešajte. Lonac poklopite i ostavite da odstoji preko noći, tako će se sir praviti dok vi spavate.
3. Ujutru kada se probudite mleko će biti usireno, potrebno je samo da ga procedite kroz gazu i pazite da sav gust sadržaj ostane u gazi. Krajeve gaze vežite i okačite da se dobro iscedi sva surutka. Za kačenje koristite drveni štap koji je duži od širine posude u kojoj će se sir cediti, da može da se položi na gornje ivice posude (kao što je na slici). Za to vam komotno može poslužiti isti lonac u kojem je stajalo mleko preko noći. Surutku takodje sačuvajte…