Napravite domaći krem sir i oduševite sebe i druge!
Sastojci
2 litra mleka
1 čaša kiselog mleka
1 čaša “jogurta na grčki način” ili pavlake
so (opciono)
Postupak
Ja ću vam napisati kako sam ja radila, a vi prilagodite sebi.
Skuvala sam 2 litra mleka ujutro i sačekala da se ohladi na sobnu temperaturu. U to sam umešala 1 kiselo mleko i 1 mali “jogurt na grčki način”. Ceo dan je stajalo poklopljeno na šporetu, pored kuvanja, iznad uključene rerne itd. Sledećeg jutra sam pola ovog novog kiselog mleka ostavila, a pola rešila da procedim. Uzela veliku cediljku, gazu iz apoteke presavila na 4 i stavila u cediljku. To sve nasadila na šerpicu. Usula pola kiselog mleka, poklopila i stavila u frižider. Do sutra ujutro se jako lepo procedilo i nastao je pravi krem sir.
PREPORUČUJEM da se kuvano mleko posoli pre kišeljenja, pa i da se možda stavi malo limunovog soka, jer je moj sir potpuno blag i neslan.
Dobijena količina je oko 250g krem sira.
hronohrana.com