Dagnje su verovatno najpoznatije školjke kod nas, ali i u mnogim drugim zemljama sveta.
Mogu se spremati na mnogo načina, a verovatno najfiniji je i onaj najjednostavniji: na buzaru. Ne kuvaju se dugo, a lako je moguće da sve potrebne namirnice već imate u svojoj kuhinji. Zato trkom do najbliže prodavnice, po kilo-dva ovih finih školjki!
Potrebni sastojci za 4 osobe:
dagnje, 1,5 kg
maslinovo ulje, 5 kašika
peršun, 1 kašika
seckani beli luk, 5 češnjeva
beli biber, 1/2 kašičice
belo vino, 200 ml
Priprema:
Tupom stranom noža ostružemo sve prilepke sa spoljne strane školjke i odvojimo dlakavu „bradu“ sa spoja.
Pod mlazom hladne vode svaku školjku još jednom dobro isperemo. Napukle školjke i sve one koje se ne zatvore kada ih kucnemo, nisu žive i trebamo ih baciti.
U tiganju, na ugrejano maslinovo ulje, dodamo usitnjeni beli luk, seckani peršun i malo bibera, kratko promešamo pa dodamo očišćene dagnje i na kolute narezan limun.
Kada se dagnje otvore sve zajedno podlijemo vinom i pustimo da provrije, te poslužimo.
Za detaljna uputsva pogledajte video.