Da li se sećate ovog telefona: Iskra ETA 80 - crveni telefon koji smo voleli i mi i Amerikanci

Ukoliko ste osamdesetih godina prošlog veka bili tinejdžer, velika je šansa da ste baš putem ovog modela telefona zakazivali svoje prve ljubavne sastanke…

Telefon Iskra ETA 80 nastao je pre oko 30 godina u slovenačkoj fabrici Iskra. Dizajn koji je zadivio sve Jugoslovene, ali i čitav svet, delo je slovenačkog umetnika i arhitekte Davorina Savnika.

Davorin Savnik dizajnirao je Električni Telefonski Aparat (ETA) 1978. godine za fabriku Iskra i pokupio brojne nagrade za svoj rad. Međutim, ovaj originalni dizajn nikad nije bio zaštićen patentom, tako da su se na tržištu ubro našle i brojne kopije. Tako je ovaj telefon, osim što je kod nas proizveden u čak 5 miliona primeraka, postao veliki hit u svetu, a naročito u Americi. Pretpostavlja se da je tokom vremena proizvedeno više od 300 miliona kopija ovog telefona širom sveta.

reklame

Danas je ovaj model telefona deo stalne postavke Muzeja moderne umetnosti u Njujorku (MoMA), kao i Muzeja moderne umetnosti u Minhenu. U nekim kućama se i dan danas koristi njegova verzija sa digitalnim brojčanikom.

Činjenica da se ovaj telefon i dan danas može naći u internet prodavnicama, dovoljno govori o tome koliko je njegov inovativni futuristički oblik još uvek aktuelan i primamljiv. Kupuju ga mahom kolekcionari starina, ali njegova boja i oblik mame oko i običnih ljudi.

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.