Foto: Pexels

Svako jutro jedan poljubac i mogla bi živeti i do pet godina duže od osoba koje svoje partnere ređe ljube. To je pokazalo veliko nemačko istraživanje koje je obuhvatilo nekoliko hiljada ispitanika raznih godišta, verskih i rasnih skupina.

Zašto poljupci imaju tako pozitivno delovanje na zdravlje? Tokom jedne “seanse” ljubljenja s partnerom izmenimo 9 mg vode, 0,18 g organskih supstanci, 0,711 mg masnih materija i 0,45 mg soli. Osim toga, poljupci su puni prirodnih antibiotika, a mozak za to vreme oslobađa supstancu koja ublažava osećaj bola. Takođe, studije su dokazale kako osobe koje izmene barem jedan poljubac dnevno ređe imaju saobraćajne nesreće, manje su bolesne i čak imaju bolja primanja od osoba koje nisu sklone razmenjivanju nežnosti.

Način na koji se ljubiš otkriva tvoju ličnost

Studije o poljupcima ne staju tu, stručnjaci irskog univerziteta Stranmillis dokazali su kako način na koji se ljubimo otkriva našu ličnost.

reklame

Osobe koje glavu okreću udesno dok prilaze partneru su emotivne i maštovite. Prilaz partnerovim usnama s leve strane govori kako je u pitanju hladna i srtidljiva osoba.

Okrećući glavu na desnu stranu, osoba otkriva lijevi obraz, koji kotrolira desna polutka mozga, a u njoj se nalazi centar za emotivnost. Mnogi će, možda, olako odbaciti ovu teoriju, ali stručnjaci i za takve imaju odgovor. Njima savetuju da se “bace” na svakodnevno razmenjivanje nježnosti i da tek poslije toga odgovore na pitanje – osećaju li se bolje i u kojoj meri.

zdravakrava.24sata.hr

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.