Čik kaži nešto protiv ”prljavih metalika”: Nauka dokazala, hevi metal muzika pomaže kod psihičkih oboljenja

0
132
Čik kaži nešto protiv ''prljavih metalika'': Nauka dokazala, hevi metal muzika pomaže kod psihičkih oboljenja
Čik kaži nešto protiv ''prljavih metalika'': Nauka dokazala, hevi metal muzika pomaže kod psihičkih oboljenja

Uprkos predrasudama, ova muzika smiruje!

Nova studija je pokazala da slušanje hevi metala pomaže u borbi sa negativnim emocijama koje idu uz depresiju i anksioznost!

Lih Šarman sa Univerziteta u Kvinseldu se bavi istraživanjem uticaja muzike na društvo i ona je posle rada sa 39 ljudi starosti od 18 do 34 godine utvrdila da je slušanje hevi metala uticalo na njih da budu smireniji i pozitivniji.

Šarmanova je izjavila kako je metal muzika imala neočekivan uticaj na njene ispitanike:

– Utvrdili smo da je upravo ta muzika snizila nivo stresa i negativnih emocija kao što je tuga a izazivala istovremeno pozitivna osećanja.

Nju je zanimalo kako će metal, koji važi za agresivnu muziku uticati na ispitanike kad su besni. Rezultat je takođe bio neverovatan:

Kada ste besni i slušate glasnu muziku, to će se poklopiti sa vašim emotivnim stanjem i neutralisati negativne emocije umesto da ih pojača.

Svaki učesnik je 16 minuta pričao o svojim emocijama, zatim slušao 10 minuta muzike po želji a onda deset minuta provodio u potpunoj tišini.

Pročitajte i  Hoćeš da špijuniraš nekog na Instagramu, a on zaključao profil? To više nije prepreka pomoću ovih 5 caka

Šarmanova tvrdi da su ispitanici koji su pre toga pokazivali znake nervoze i stresa, bili mnogo mirniji i prijatniji.

– Oni su tvrdili da da ih slušanje takve muzike čini mnogo srećnijim i da im pomaže da se opuste. Takođe, depresivni pojedinci nisu mogli da slušaju srećnu muziku – činila ih je samo nesrećnijim.

Iako su mnogi metalci tvrdili upravo ovo godinama, do sad nije bilo naučne potvrde. Štaviše, mnogi istraživači su tvrdili da između metala i anksioznosti i depresije postoji direktna veza.

Šarmanova ipak kaže da dobijeni rezultati nisu definitivni:

– Još uvek ne možemo da sa 100% sigurnosti kažemo da su dobijeni rezultati povezani sa muzikom koju su slušali.

Takođe, ispitivanje je izvršeno na grupi koju su, uglavnom činili pojedinci, koji su rođeni u razvijenim zemljama ili odrasli u njima, tako da se ne može, još uvek doneti apsolutni zaključak povodom ovog fenomena. Ipak, sva je prilika da je slušanje metal muzike ako ne lekovito onda barem dobro za vaše zdravlje.

srbijadanas.com