NARODNA VEROVANJA

Ako planirate odlazak na plažu, verovatno želite da znate da li će padati kiša. Ali šta ako nemate kompjuter, pametni telefon ili televizor da vidite prognozu?

Vreme je moćna enigma. Ono može da učini neke od najboljih dana koje ste ikada imali, ali može i da apsolutno uništi svaku aktivnost koju ste imali u planu.

Evo nekoliko načina na koje možete da predvidite vreme bez oslanjanja na modernu tehnologiju.

1. Cvrčak

Izbrojite koliko puta cvrčak zacvrči u 25 sekundi, podelite to sa 3 i dodajte broj 4 i dobićete približnu temperaturu u oblasti u kojoj se nalazite.

2. Miris

reklame

Verovali ili ne, naš nos može da oseti nisku i visoku količinu vlage u vazduhu. Takođe, može da detektuje mirise koje “pobegnu” sa biljaka i trave tokom promene vlažnosti vazduha.

3. Šišarke

Šišarke se zatvore kada se povećava vlažnost vazduha kako bi zaštitile svoje seme od dolazeće oluje.

4. Ptice

Kada ptice lete visoko na nebu, vreme će biti lepo. Ako su u niskom letu, verovatno stiže i kiša…

5. Dim

Ako dim ide pravo u vazduh, biće vedro. Ako se dim kovitla ka zemlji, stiže kiša. Lako je i da se zapamti zar ne?

6. Žabe

Ako primetite da žabe oko vas počinju sve glasnije da krekeću, možda ćete poželeti da zgrabite kišobran jer je kiša najverovatnije na putu ka vama.

7. Dlakave gusenice

Što je šire to je lakše – Ukoliko je srednji deo gusenice dlakav i širok to znači da će biti blaža zima. Neki naučnici kažu da je ova teorija bezveze, ali ovo je jedna od bapskih priča koje su tu već neko vreme.

8. Guske

Boja u blizini grudne kosti na guski reći će vam kakvu zimu da očekujete. Ako je perje tamnije, to znači da je hladna zima pred nama.

9. Pčele

Pčele će pobeći u sklonište kada se približava oluja. One ne žele da pokisnu!

10. Kosa

Ako imate kovrdžavu kosu i primetite da je počela da štrči i da je ukočena, to znači da je vlažnost vazduha visoka i sprema se kiša.

11. Crveno nebo

“Crveno nebo noću je mornarska radost, crveno nebo ujutru, upozorenje mornara.” Ova stara izreka prilično je precizna i zasniva se na crvenkastom sjaju na nebu ujutru ili uveče. Sjaj je obično izazvan izmaglicom ili oblacima koji se odnose na oluje u regionu.

12. Oblaci

Određene formacije oblaka mogu da vam kažu i nešto više o vremenu koje dolazi. Beli, pufnasti oblaci znači lepo vreme, dok tamni oblaci okupljeni u krug znači da dolazi oluja. Upoznajte sve vrste oblaka!

13. Stado goveda

Kada oluja dolazi, stado goveda će stajati zajedno. Takođe, oni će pogmnuti glave kako bi koliko toliko ostali suvi i zaštićeni.

14. Muve

Kada muve lete nisko oko nogu, “lepe se” i “peckaju” znači da će kiša uskoro.

15. Oreoli

Još jedna stara stvar koja se koristi za predviđanje vremena je da kada se pojavi “oreol” na suncu ili mesecu, kiša se približava.

Ove metode nisu baš radar, ali mogu da vam pomognu u nevolji i da predvide vreme u vašem poidručju. Budite na oprezu povodom ovih stavki ako već ne možete da dodđete do vašeg telefona ili kompjutera i sigurni smo da ćete biti sjajan meterolog.

izvor: kurir.rs / MentalFloss / besnopile.rs

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.