Ako ste se ikad zapitali: Evo zbog čega pokazujemo drugima srednji prst i otkad taj ''običaj'' datira
Ako ste se ikad zapitali: Evo zbog čega pokazujemo drugima srednji prst i otkad taj ''običaj'' datira

Još od davnina ljudi jedni drugima pokazuju srednji prst. Značenje je oduvek bilo… isto.

Od antičke Grčke do penetracije, srednji prst i njegovo pokazivanje/upotreba ima dugu, dugu istoriju.

Malo ko od nas nije upotrebio srednji prst dok je kao učesnik u saobraćaju bio iznerviran određenom situacijom i postupkom drugog vozača, pa bi mu ovim gestom – pokazivanjem srednjeg prsta – jasno pokazao šta misli.

reklame

Ili ste to pokazali profesorki matematike koja vam je upravo zalepila “keca”. Naravno, dok je okrenuta licem ka tabli i ne vidi vas.

Ili ste to pokazivali suparničkom fudbalskom timu i njegovim pristalicama.

Otkad se srednji prst koristi u ljudskoj gestikulaciji? Još od davnina, kažu istoričari. I uvek mu je značenje bilo isto/slično.

Reč je o jednom od najdrevnijih poznatih gestova. Srednji prst, naravno, simbolizuje penis, a zgrčeni prsti sa obe njegove strane su testisi. Dakle, takvim gestom nekome pokazujete falus. Njime, zapravo, govorite:

“Ovo je penis i ja vam ga nudim/pokazujem, što je primitivan gest”, kažu istoričari.

Pokazivali su ga u nekim grčkim dramama i komedijama zajedno sa drugim vulgarnim gestovima, poput “mahanja” penisom. Postoje podaci da je grčki pisac Aristofan ovaj gest upotrebio u komediji “Oblaci” 424. pre nove ere, kada jedan od likova po imenu Strepsijad pokazuje srednji prst u diskusiji sa filozofom Sokratom.

Čuvena je rečenica grčkog biografa Diogena koji se političaru Demostenu, uz podizanje srednjeg prsta, obratio rečima: “Evo ga najveći demagog Atine!”.

U starom Rimu ovaj gest bio je fizička pretnja. Latinska fraza za srednji prst bila je “digitus impudicus” (“drski prst” ili prst kojim ću te probušiti). Odnosio se na pretnju analne penetracije muškaraca. Koristio se čak i u raspravama u Senatu, kažu istoričari.

Pojedini istorijski izvori navode da je rimski imeperator Kaligula terao podanike da mu, umesto ruke, ljube srednji prst, kojim bi prethodno sugestivno mahao kako bi još više podsećao na penis.

Ako ste se ikad zapitali: Evo zbog čega pokazujemo drugima srednji prst i otkad taj ''običaj'' datira
Ako ste se ikad zapitali: Evo zbog čega pokazujemo drugima srednji prst i otkad taj ”običaj” datira

Rimski istoričar Tacit napisao je svojevremeno da su germanska plemena okazivali srednji prst rimskim legionarima koji bi ih napadali.

U britanskoj “kulturi” često možete videti, recimo na stadionima, kako navijači jednog tima suparnicima pokazuju dva prsta, malo iskošena, ili horizontalno. Reč je o “duplom falusu”, kako ga opisuju istoričari i etnolozi.

Mnogi su uverenja da je ova gestikulacija potekla iz jednog od englesko-francuskih ratova, kada su, navodno, Francuzi u bici kod Ažinkura 1415. godine hteli da zarobljenim Britancima-streličarima odseku dva prsta kako bi i ostalima pokazali šta ih čeka. Međutim, kako se tok bitke preokretnuo u korist Engleza, Englezi su im pokazivali ta dva prsta u fazonu: “Evo vam na, nosite se!”. Mada, ovo je više mit…

U svakom slučaju, pokazivanje srednjeg prsta odavno je prevazišlo nacionalne, jezičke, kulturološke… okvire i granice. Danas se ovo gestikuliranje može videt svakodnevno, na svakom koraku – na koncertima, protestima, utakmicama, na ulici…

Svojevremeno je urugvajski fudbaler Luis Suarez bio kažnjen jer je, dok je igrao za Liverpul, pokazao srednji prst navijačima Fulama. I razne sportske, muzičke i glumačke zvezde imaju običaj da paparacima pokažu srednji prst. Zabeležen je i slučaj iz 2004. godine u Kanadi kada je jedan političar pokazao srednji prst drugome u parlamentu…

Ipak, pojedini etnolozi smatraju da ovaj gest nije samo pokazivanje penisa, već može da simbolizuje protest, bes, čak i uzbuđenje.

U svakom slučaju, ovaj gest je toliko ušao u ljudsko ponašanje da je ispratio i digitalnu eru. Tačnije, ima ga i na aplikacijama poput Viber i WhatsApp.

mondo.rs

loading...