4. Maslinovo ulje držite na radnoj površini, da vam je uvek nadohvat ruke

Još jedna česta greška. Maslinovo ulje je najbolje čuvati u kuhinjskom ormariću. Razlog je taj što svetlost nikako ne pogoduje ovoj namirnici. Ono menja strukturu ulja i time ono gubi na kvalitetu.

5. Na maslinovom ulju ne sme da se prži hrana

Još jedna pogrešna informacija. Istraživanje je pokazalo kako kvalitetno ulje ne menja strukturu i do 200 stepeni Celzijusa, što znači da na njemu slobodno možete da pržite sveže namirnice. Maslinovo ulje se kod izlaganja visokim temperaturama ponaša daleko bolje od svih ostalih ulja iz domaćinstva, s obzirom na visok sadržaj oleinske kiseline.

reklame

6. Maslinovo ulje nema puno kalorija

Pogrešno! Iako je vrlo zdravo i hranjivo, i maslinovo ulje je ulje. Ono sadrži veliku količinu kalorija ali, za razliku od biljnog ulja ili masti, ima nizak nivo holesterola (loših masnoća). Isto tako, ono je snažan antioksidans visoke hranjive vrednosti na kojem će vam telo biti zahvalno.

7. Dobro maslinovo ulje ima blagi ukus

Iako će se ljubitelji ulja s time odmah složiti, trebate znati kako je čisto, kvalitetno i sveže maslinovo ulje zapravo vrlo intenzivno i resko. Krasi ga gorak ukus koji lagano „pali“ jezik što možda neće odgovarati svima, posebno ako ste navikli na kupovna rafinirana ulja.

Avaz.ba / vestinet.rs

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.