Ne zvuči kao jako romantična aktivnost, ali svaki par bi trebalo da postavi listu pitanja koju su sastavili sudije i advokati koji se bave razvodima. Ona otkriva jeste li jedno za drugo ili je bolje da nastavite da tražite

Popis od deset pitanja na koja svaki par treba da odgovori je deo istraživanja Univerziteta u Ekseteru, a sastavili su ga dve sudije i deset advokata ili posrednika specijalizovanih za razvode.

Popis pitanja je sastavljen na osnovu intervjua sa stručnjacima za razvode, srećnim bračnim parovima i razvedenim ljudima, piše Daily Mail.

reklame

U želji da pomognu mladim ljudima da izaberu najbolju osobu za sebe, sudije i advokati su sastavili popis od 10 pitanja čiji cilj je provera ima li sadašnja veza potencijala za uspešni brak.

10 pitanja za sve parove

1. Jesmo li ja i moj partner dobar par?

2. Bazira li se naša ljubav na pravom prijateljstvu?

3. Vidimo li najbolje jedno u drugome?

4. Jesu li naš očekivanja realna?

5. Imamo li zajedničke ciljeve u vezi i životu?

6. Možemo li da pričamo o problematičnim temama?

7. Trudimo li da održimo vezu zabavnom i zanimljivom?

8. Jesmo li oboje voljni da damo sve od sebe da zajedno prebrodimo teška vremena?

9. Jesmo li dobar tim kad se pojave nevolje u vezi i životu?

10. Imamo li oboje podršku drugih bitnih ljudi u životu?

Rezultati

Istraživači su ispitivali 43 para koji su se venčali pre deset godina pa su ostali zajedno ili su se rastali, kao i petoro parova u petnaestogodišnjim brakovima. Od svih ispitanika, oni koji su pre veze bili prijatelji pa su komunicirali o svakodnevnim životnim pitanjima i problemima i zajedno pronalazili rješenja, su bili u ispunjavajućim vezama.

– Najčešći uzroci problema u bračnim parovima su se pokazali finansijski problemi i neslaganju u vaspitnim metodama, pokazalo je istraživanje. Generalno, nerealna očekivanja i manjak truda s obe strane su najčešći razlozi zbog kojih su brakovi završavali razvodom – objasnila je voditeljka istraživanja, profesorka En Barlou.

– Svaki brak je drugačiji, a za uspešan brak bitno je da parovi rade na vezi koja ih ispunjava. Ali većina uspešnih brakova se sastoji od partnera koji odgovaraju jedno drugome i koji su naučili kako da zajedno rešavaju probleme – zaključuje Barlou.

24sata.hr

loading...