Recept za šampinjone na pirinču: Šampinjon (la.Agaricus bisporus) spada među najpopularnije gljive.
Šampinjoni se uzgajaju širom sveta, jeftina su, dostupna i zdrava hrana, a učinili su čudo za ostatak svoga roda.
Rasterali su strah kod većine ljudi od trovanja pečurkama i uneli radost dobrog ukusa u milione domova.
Sastojci:
- šampinjona 400 g
- glavica crnog luka 1
- šargarepa 1
- kašike ulja 2
- pirinča 200 g
- vode 6 dl
- soli malo
- bibera malo
- margarina malo
- salame 100 g
- kačkavalja 100g
RECEPT ZA ŠAMPINJONE NA PIRINČU – Priprema:
Šampinjone oprati i odvojiti drškice od šeširića. Drškice sitno iseckati. Crni luk iseckati na kockice, a šargarepu izrendati.
Na ulju pržiti crni luk, zatim dodati drškice šampinjona i šargarepu.
Dodati opran pirinać, so, biber i naliti vodom. Ostaviti na tihoj vatri dok voda ne uvri.
Pirinač sipati u podmazan vatrostalni sud.
Preko pirinča poređati šampinjone.
U svaku pečurku staviti rendanu salamu i malo margarina.
Posuti rendanim kačkavaljem i peći 30 min na 180 stepeni.
Prijatno!
zena.blic.rs